Senior Director biofarmaceutické společnosti Bristol Myers Squibb (BMS) Bardek Madej na Prague.bio Conference 2024. Foto: Nela Slivková

Budoucnost technologií v medicíně je teď, říká Bardek Madej z Bristol Myers Squibb

Využívání technologií v medicíně nelze vnímat jako věc budoucnosti. Děje se to tady a teď. Rychlá diagnostika, efektivní monitoring zdravotního stavu a personalizovaná léčba – to jsou příklady oblastí, kde mohou nové technologie zásadně přispívat k vyšší kvalitě péče a celkovému zdraví populace. Na konferenci Prague.bio Conference 2024, která si dává za cíl propojovat klíčové aktéry působící v oblasti zdravotnických technologií, to uvedl Senior Director biofarmaceutické společnosti Bristol Myers Squibb (BMS) Bardek Madej.

„V posledních letech jsme svědky exponenciálního pokroku v oblasti technologií, který se nadále zrychluje. To, co dříve znělo jako budoucnost, je dnes realitou a technologie má potenciál změnit způsob, jakým přistupujeme k péči o pacienty. Nyní je skutečně čas tyto změny implementovat,“ uvedl na konferenci Prague.bio Conference 2024 Bartek Madej, který v BMS vede oblast digitálního zdraví pro mezinárodní trhy a globální strategii digitálního zdravotnictví. BMS je globální biofarmaceutická společnost zaměřená na výzkum, vývoj a dodávání inovativních léků, které pomáhají pacientům překonat závažné nemoci. Zaměřuje se na oblasti jako je onkologie, hematologie, imunologie a kardiovaskulární nemoci.

Jednou z klíčových oblastí společnosti je monitorování pacientů. V rámci konceptu digitálního zdraví se technologie stává důležitým nástrojem pro sledování a diagnostiku pacientů. Příkladem je monitoring kardiovaskulárních onemocnění pomocí algoritmů umělé inteligence. Projekt využívá bezdrátovou analýzu EKG k detekci závažných srdečních onemocnění. „Umělá inteligence dokáže analyzovat data získaná z EKG, což umožňuje lékařům rychlejší a přesnější diagnostiku, která byla ještě před několika lety nemyslitelná,“ upřesnil Madej.

Další oblastí, ve které technologie přináší revoluční změny, je také onkologie. Algoritmy umělé inteligence mohou skenovat CT a rentgenové snímky pacientů a ve zlomku vteřiny následně identifikovat potenciální nálezy. Včasná diagnostika je v této oblasti klíčová, protože umožňuje lékařům zahájit léčbu včas, a zvýšit tak šance na úspěšné vyléčení.

Technologie také významně mění způsob, jakým probíhají klinické studie. Díky schopnosti digitálních technologií monitorovat vitální funkce pacientů v reálném čase je možné sledovat a analyzovat korelace mezi těmito funkcemi a nežádoucí účinky léčby.

„Při léčbě akutního koronárního syndromu nám naše technologie pomáhá zachytit varovné signály ještě předtím, než se stav pacienta zhorší. Pacienti tak mohou být propuštěni z nemocnice dříve, ale díky dálkovému monitorování jsou stále pod kontrolou,“ doplnil Madej s tím, že lékařům pomáhají s monitoringem pacientů také digitální biomarkery, které přizpůsobují nastavit léčbu pacienta v rámci jeho individuálních potřeb. Může se jednat o chytré telefony, nositelné senzory či jiné technologie, které sledují zdravotní stav pacienta mimo klinické prostředí. Jedním z příkladů uplatnění digitálních biomarkerů je například léčba anémie.

-ns-