Kamal Farhan (ANO). Foto: Radek Čepelák

Digitalizace zdravotnictví vázne, ozvalo se ANO. Kvůli vám, reaguje ministerstvo

Digitalizace vázne podle představitelů hnutí ANO nejen u stavebního řízení, ale také ve zdravotnictví. Podle nich mají klíčové prvky fungovat až od roku 2026 a mobilní aplikace EZKarta nenaplila očekávání. Na čtvrteční tiskové konferenci stínové vlády to řekl poslanec, stínový ministr zdravotnictví a pravděpodobný budoucí hejtman Plzeňského kraje Kamal Farhan. Resort kritiku odmítá, předchozí vedení ministerstva za ANO podle něj elektronizaci předalo nepřipravenou.

„Zákon o elektronizaci připravil (ministr za ANO) Adam Vojtěch, platit začal v roce 2022. Jediné, co měl Válek udělat, bylo elektronizaci zprovoznit,“ řekl ve čtvrtek Farhan. Doplnil, že je to i součástí programového prohlášení vlády. „Vzhledem k tomu, v jakém stavu jsme po ANO elektronizaci zdravotnictví přebírali, nešlo tyto kroky realizovat rychleji,“ reagoval na jeho slova mluvčí ministerstva zdravotnictví Ondřej Jakob.

Ministerstvo: Příprava je ukončena

V srpnu ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) avizoval, že od roku 2026 by měly fungovat elektronické žádanky na vyšetření a elektronické záznamy pacienta, které budou moci zdravotnická zařízení mezi sebou sdílet. Přípravu projektů, které to umožní, podle Jakoba ministerstvo již ukončilo. „Po dobu následujících dvou let budou probíhat dodávky jednotlivých komponent elektronizace, a dojde tak postupně k vybudování infrastruktury eHealth,“ řekl mluvčí. Samotná realizace je naplánovaná v roce 2025 tak, aby v první polovině roku 2026 byly projekty ověřeny v pilotním provozu a následně spuštěny.

Letos v lednu ministerstvo v návrhu novely zákona o elektronizaci zdravotnictví předpokládalo, že budou e-žádanky a záznam pacienta fungovat od roku 2025. Projekty elektronizace zdravotnictví jsou financované z evropských peněz prostřednictvím Národního plánu obnovy. Od příštího roku by měl Státní ústav pro kontrolu léčiv evidovat výši doplatků, které lidé platí v lékárnách. Po dosažení ochranného limitu by je pak platit nemuseli, v současné době jim je zdravotní pojišťovna vrací zpětně na účet nebo složenkou. Sami pacienti pak informaci neuvidí v EZKartě, ale na webu nebo v aplikaci eRecept.

Mobilní aplikace EZKarta vznikla z aplikace Tečka, kterou vytvořilo MZd pro evidenci a prokazování výsledků testů a očkování proti covidu-19. V mobilech ji v březnu 2024, kdy ji ministerstvo změnilo na EZKartu, mělo zhruba dva miliony lidí. Kromě covidových informací nově zobrazuje i očkování hrazená z veřejného zdravotního pojištění od roku 2010 a všechna ostatní od roku 2023. Spuštění této a dalších jejích funkcí, které ale zatím nemá, MZd slibovalo od srpna 2022. Ministerstvo přitom plánuje funkcionality EZKarty dále rozvíjet.

Zákon o elektronizaci zdravotnictví měl umožnit hlavně zabezpečené předávání dat mezi lékaři, nemocnicemi a pacienty. Fungovat by tak měl například registr, v němž si lékař bude moci ověřit, zda nemá pacient ze zdravotních důvodů omezeno držení zbraně nebo řízení automobilu. Vznikne také takzvaný emergentní záznam, v němž si bude moci najít vybrané údaje o pacientech zdravotnická záchranná služba. V současné době je návrh na změnu zákona po připomínkovém řízení, jeho platnost je navržená od roku 2025.

ČTK, red