Náměstek ministra zdravotnictví Jakub Dvořáček (vlevo) a předseda výboru České kardiologické společnosti a přednosta Kardiologické klinika 2. LF UK a FN Motol Petr Ošťádal. Foto: Radek Čepelák

Národní kardiovaskulární plán vláda dostane do konce října, slíbil náměstek Dvořáček

Komplexní strategie pro boj proti kardiovaskulárním onemocněním je za dveřmi. Jak na Evropské kardiologické konferenci Zdravotnického deníku avizoval náměstek ministra zdravotnictví Jakub Dvořáček, Národní kardiovaskulární plán se má do konce října dostat na poradu vedení resortu a záhy nato jít k projednávání na vládu. Do konce roku pak má být plán schválen, načež se začne s jeho implementací. Nyní jsou do materiálu zapracovávány četné připomínky.

„Věříme tomu, že do dvou až tří týdnů bychom to mohli mít na poradě vedení… Nicméně pan ministr má velký zájem na tom, aby ten materiál mohl vládě předložit co nejdříve,“ řekl Dvořáček s tím, že Národní kardiovaskulární plán by se měl na vládu dostat do konce října. „Do konce roku by pak mohl být schválen a mohli bychom začít pracovat na jeho implementaci,“ dodal s tím, že původní úmysl sice bylo stihnout celý proces do konce léta, to se ale s ohledem na množství připomínek, které se ke kardiovaskulárnímu plánu sešly, nepodařilo.

První panel Evropské kardiologické konference.

Dvořáček přiznal, že vzhledem k tomu, že tvorbu plánu ministerstvo komunikovalo se všemi zúčastněnými stranami, takový objem připomínek nečekali. „Přišlo jich hodně. Kolegové a kolegyně je nyní zpracovávají a pokoušejí se najít rozumná kompromisní stanoviska jednotlivých perspektiv,“ uvedl k procesu, který má zabrat až další tři týdny. Náměstek rovněž popsal, jak se s připomínkami na ministerstvu vypořádávají. „Je potřeba si vždy vybrat, jaký hlas převáží – zda to bude hlas zdravotních pojišťoven, odborných společností, nebo pacientů. Nicméně se snažíme najít kompromisní znění tak, aby to vyhovělo všem, ale zároveň se z toho nestal bezzubý materiál, který nebude mít žádný efekt,“ řekl. Obzvlášť si pochvaloval zapojení zdravotních pojišťoven, bez jejichž přijetí by podle něj nemohl podobný strategický dokument fungovat.

Zleva náměstek ministra zdravotnictví Jakub Dvořáček, předseda výboru České kardiologické společnosti a přednosta Kardiologické klinika 2. LF UK a FN Motol Petr Ošťádal a místopředseda České kardiologické společnosti a přednosta 2. interní kliniky – klinika kardiologie a angiologie, VFN a 1. LF UK Aleš Linhart

Náměstek rovněž ocenil práci, jakou na Národním kardiovaskulárním plánu odvedla Česká kardiologická společnost, jmenovitě přednosta 2. interní kliniky – kliniky kardiologie a angiologie VFN a 1. LF UK Aleš Linhart, přednosta Kardiologické kliniky 2. LF UK a FN Motol Petr Ošťádal a předseda České asociace preventivní kardiologie a České společnosti pro aterosklerózu Michal Vrablík.

Až bude text zkompletovaný, ministerstvo ho znovu předloží odborné společnosti. Resort neočekává nijak závažnější obstrukce, a to ani ze strany Ministerstva financí, neboť náklady s plánem spojené spadají především na stranu zdravotních pojišťoven. Přestože některé jeho součásti směřují na podporu vědy a výzkumu nebo modernizaci vybavení, lze je saturovat z evropských financí.

Dalšími diskutujícími v panelu byli (zleva) předseda České asociace preventivní kardiologie a přednosta 1. interní kliniky – kardiologické, LF UP a FN Olomouc Miloš Táborský, předseda Sdružení ambulantních specialistů Zorjan Jojko a primář ZZS Praha Ondřej Franěk.

Český kardiovaskulární plán nestojí osamoceně, ale jeho účinnost má být o to silnější, že se opírá o společnou evropskou strategii. „Snažíme se, aby byl Národní kardiovaskulární plán v souladu s doporučením Evropské rady ke kardiologickým onemocněním,“ deklaroval Dvořáček. „Naším velkým cílem je, aby kardiologie měla podobnou oporu, jakou má onkologie. Aby do budoucna vznikl plán, který se bude této oblasti věnovat na evropské úrovni v dlouhodobém horizontu. V ideálním případě kdyby byl navázán i na financování, což ale není jednoduché,“ dodal s tím, že již nyní české mezinárodní oddělení navazuje spolupráci s výhledovými evropskými komisaři a komisařkami, jejichž působnost má přesah do oblasti kardiovaskulárního zdraví.

-fk-

Foto: Radek Čepelák

Zdravotnický deník děkuje za podporu konference Všeobecné zdravotní pojišťovně a společnostem Bristol, Amgen a Novartis.

Evropské kardiologické konferenci se budeme věnovat v dalších článcích. 

Místopředseda České kardiologické společnosti a přednosta 2. interní kliniky – klinika kardiologie a angiologie, VFN a 1. LF UK Aleš Linhart v kuloárech Evropské kardiologické konference.
V kuloárech Evropské kardiologické konference diskuze pokračovaly.