Foto: Pexels

VZP a praktici se dohodli na mimořádném režimu pro povodněmi zasažené ordinace

VZP a Sdružení praktických lékařů se dohodly na úpravě režimu poskytovatelů zdravotní péče v povodněmi zasažených oblastech. Zhruba tři desítky ordinací praktických lékařů zde byly velkou vodou přímo zasaženy. V některých případech došlo k poškození části vybavení či zdravotní dokumentace, v jiných byly vodou poškozeny ordinace natolik, že v nich momentálně není možné zajišťovat zdravotní služby. VZP je připravena stejné podmínky zajistit i pro fungování ordinací pediatrů a stomatologů.

„Vyslyšeli jsme požadavky Sdružení praktických lékařů a v konkrétních případech nastavili dočasný režim pro zasažené ordinace. Cílem je zajistit péči pacientům a nabídnout pomoc lékařům. Ti budou moci ordinovat z náhradních prostor. O pacienty se zase bude moci postarat jiný lékař, i když u něj nejsou registrováni. V neposlední řadě rozvolníme pravidla pro poskytování telefonických konzultací lékaře s pacientem,“ říká ředitel VZP Zdeněk Kabátek.

Opatření budou trvat do konce listopadu. „Věřím, že během více jak dvou měsíců budou všechny ordinace schopny obnovit provoz. Pokud by se to v konkrétním případě nepodařilo, budeme následně věc řešit individuálně,“ dodal Kabátek.

Přístup ocenil předseda Sdružení praktických lékařů Petra Šonka. Pojišťovně také předal seznam povodněmi zasažených poskytovatelů zdravotní péče, jichž se mimořádný režim bude týkat. „Jsem rád, že VZP akceptovala náš návrh a že se nám podařilo společně dohodnout na podmínkách, které poškozeným lékařům umožní obnovit co nejdříve jejich praxe. Sjednaný režim je vstřícný i vůči pacientům, kteří tak nezůstanou bez lékařské péče,“ říká Petr Šonka a dodává: „V již tak komplikované době je to pro lidi zasažené povodněmi o starost méně, pokud potřebují předepsat užívané léky, chtějí se nechat očkovat nebo zkrátka potřebují jakoukoli jinou péči praktika.“

Pět opatření pro režim ordinací všeobecných praktických lékařů zasažených povodněmi:

1. Dočasná změna ordinace

U poskytovatelů, kteří nemohou poskytovat z důvodu zasažení povodní zdravotní služby ve své ordinaci, bude VZP tolerovat dočasné poskytování zdravotních služeb na adrese mimo doposud sjednané místo.

2. Nová dokumentace

V případě zničení dokumentace je VZP připravena předat soubor svých registrovaných pojištěnců danému poskytovateli.

3. Péče o neregistrované pacienty

Poskytovatelé, jejichž činnost není ovlivněna povodněmi, mohou poskytovat péči i neregistrovaným pacientům, a to i formou telefonické konzultace.

4. Častější konzultace po telefonu

U poskytovatelů, jejichž činnost je ovlivněna povodněmi, bude VZP tolerovat překročení poměru mezi výkony distanční péče a výkony klinických vyšetření.

5. Možnost komplexního vyšetření

V případě, že poskytovatel vedl zdravotnickou dokumentaci pouze v papírové podobě, bude VZP tolerovat opakované vykázání výkonu komplexního vyšetření.

-TZ VZP-