Ondřej Štěrba. Foto: Ústecký kraj

Ze čtyř lékařů usilujících o senátorské křeslo v druhém kole uspěl pouze Štěrba

V druhém kole senátních voleb kandidáti z řad lékařů tentokrát příliš nezabodovali. Senátorské křeslo vybojoval pouze gastroenterolog Ondřej Štěrba, neuspěli Marek Hilšer, Miloslav Janulík ani Igor Karen. Z oblasti zdravotnictví v Senátu ovšem usedne ještě Vladimíra Ludková, která je místostarostkou pro zdravotnictví a sociální věci na Praze 8.

Senátorem v obvodu Litoměřice bude Ondřej Štěrba (ANO), který získal 63 procent hlasů a porazil tak dosavadního senátora Ladislava Chlupáče (ODS). 53letý Ondřej Štěrba má od roku 2002 má vlastní gastroenterologickou a hepatologickou ambulanci v Litoměřicích. Od června 2021 byl předsedou představenstva Krajské zdravotní, která sdružuje sedm nemocnic v Ústeckém kraji. Letos v červenci na funkci rezignoval z rodinných důvodů, zůstal ovšem řadovým členem představenstva.

„Jsem rád, protože i když odstup v prvním kole byl nadějný, tak to ještě neznamenalo automaticky celkové vítězství. Je to ohromný závazek,“ řekl Štěrba ČTK. „V úterý 1. října ve 14:00 máme schůzku našeho klubu a začneme pracovat,“ dodal.

V oblasti zdravotnictví doposud působila také Vladimíra Ludková (ODS), která vyhrála na Praze 2 s 67 procenty hlasů nad Zdeňkem Kučerou (ANO). Ludková vystudovala na Univerzitě Palackého v Olomouci obor sociologie – sociální práce. Pracovala jako sociální pracovnice, je zakladatelkou center pro seniory, věnuje se i otázkám duševního zdraví dětí. Mimo jiné byla koordinátorkou osobní asistence pro seniory v Gerontologickém centru v Praze 8 – Kobylisích. Je předsedkyní oblastního sdružení ODS v Praze 8.

Zdravotnictví a sociálním věcem by se pak v Senátu chtěla věnovat Lena Mlejnková (SLK) s tím, že se problematikou zabývá dlouhodobě. Od roku 2015 je předsedkyní dozorčí rady Krajské nemocnice v Liberci. Mlejnková porazila ve druhém kole voleb do Senátu v obvodu 35, který zahrnuje Jablonecko a část Semilska, bývalého jabloneckého primátora Milana Kroupu (ANO), hlas jí dalo 63 procent voličů.

Lékaři tak v dnešních volbách zůstali z větší části na lavičce poražených. Na Břeclavsku porazil Robert Šlachta (Přísaha) poslance a gynekologa Miloslava Janulíka (ANO), který tak zůstane členem Poslanecké sněmovny a také sněmovního zdravotnického výboru. Na Praze 2 pak zvítězil egyptolog Miroslav Bárta (STAN) nad stávajícím senátorem a lékařem Markem Hilšerem (Piráti a MHS). Na Mladoboleslavsku praktický lékař Igor Karen (ANO) prohrál souboj s Ondřejem Lochmanem (STAN a SLK).

-mk, čtk-