Vlevo Ondřej Krutílek, vpravo Tomáš Zdechovský. Foto: Radek Čepelák

Od navrženého komisaře pro zdraví moc nečekejme. Je to políček Orbánovi, míní europoslanci

Je to dva týdny, co předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová představila tým svých spolupracovníků ve výkonném orgánu EU. Post komisaře pro zdraví a blaho zvířat připadl na Olivéra Várhelyiho z Maďarska. Ten má z minulého volebního období zkušenost s vedením komisariátu pro sousedství a rozšíření, tedy z oblasti, která se zdravím příliš nesouvisí. Co tím tedy von der Leyenová sleduje? A má Várhelyi šanci projít grilováním ve výboru? Nejen na to v anketě Zdravotnického deníku odpověděli dva čeští europoslanci, Ondřej Krutílek (ODS) a Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL).

Co říkáte na nominaci komisaře pro zdraví pro Olivéra Várhelyiho? Je to dobrá volba? Lze z nominace Várhelyiho vyvodit, jak velký důraz Komise na téma zdraví klade?

Krutílek: Maďar Olivér Várhelyi se v končící Komisi věnuje sousedství a rozšíření, v nové se má věnovat zdraví a životním podmínkám zvířat. To si myslím docela dobře ukazuje, jaký význam šéfka Komise otázce zdraví a zdravotnictví věnuje. A současně to ukazuje, jak se snaží koncentrovat svou moc – propojuje portfolio se zemědělstvím a ještě k tomu pod vedením těžké váhy – výkonné místopředsedkyně Teresy Ribery. Od portofila Olivéra Várhelyiho, pokud designovaný komisař projde grilováním, tedy moc nečekám, ačkoliv je to pro mě po covidové epizodě, která EU těžce zasáhla, přinejmenším překvapivé.

Zdechovský: Jelikož je Olivér Várhelyi právník a diplomat a s agendou zdravotnictví nemá žádnou profesní zkušenost, domnívám se, že dostal pozici komisaře pro zdraví víceméně za trest. Navíc vůbec neznáme jeho postoje k řadě zdravotnických témat. Jeho nominaci tak vnímám spíše jako políček Maďarsku za zbytečné brždění pomoci Ukrajině. Šéfka Evropské komise vyslala jasný signál premiérovi Orbánovi, že za jeho dlouhodobé negativní vystupování vůči EU nemůže počítat s vlivnějším portfoliem, jako je například obchod nebo energetika. Evropská unie má navíc velmi omezené možnosti, co se regulace zdravotnictví týče, jelikož je především v gesci vlád členských států.

Věříte, že funkci obhájí i před europoslanci? Proč ano, proč ne?

Krutílek: Nejsem si tím vůbec jist. Zaprvé dlouhodobě patří mezi nevýrazné komisaře, zadruhé je to Orbánův člověk, což ho v Evropském parlamentu bude během grilování nepochybně diskvalifikovat.

Zdechovský: Odbornost a angažovanost maďarského eurokomisaře je ve zdravotnictví nulová. Patří určitě ke kandidátům, kteří se během grilování ve výborech zapotí. Bude muset prokázat znalosti a přesvědčit europoslance o tom, že problematice rozumí.

Předsedkyně Evropské komise uložila novému komisaři pro zdraví řadu úkolů, mezi nimi je například dotáhnout farmaceutický balíček, EHDS nebo sledování dopadů sociálních médií na mentální zdraví mladých. Jsou další témata, na která by se podle vás měl komisař pro zdraví a blaho zvířat zaměřit?

Krutílek: Já osobně bych tlačil právě farmaceutický balík a EHDS. Zvláště fungující a funkční EHDS může spolupráci členských států EU posunout minimálně o level výš. Určitě se ale v EU musíme věnovat také otázce fyzické a cenové dostupnosti léčiv nebo spolupráci v oblasti boje proti rakovině a duševního zdraví – rozhodně ne pouze v souvislosti se sociálními sítěmi –, vždy nicméně při respektování kompetencí členských států. Z toho například vyplývá, že chystaná revize tabákové legislativy, jíž se má komisař věnovat rovněž, by měla být uměřená.

Zdechovský: Rád bych viděl větší důraz na duševní zdraví, a to nejen mladých lidí a dospívajících, ale také seniorů. Na starší populaci se často ve spojitosti s mentálním zdravím a péčí o něj zapomíná, a právě na to by se měl nový komisař pro zdraví a blaho zvířat zaměřit.

Z programu EU4Health byla odebrána miliarda eur na pomoc Ukrajině. Někteří členové výboru ENVI se již nechali slyšet, že by se měly finance vrátit na původní úroveň. Jak to vidíte vy?

Krutílek: Neznám podrobnosti fungování programu EU4Health z hlediska jeho efektivity, tedy zda skutečně dělá, co má. Na ex post hodnocení si ještě budeme muset počkat. Ale myslím si, že kvůli pomoci Ukrajině, kterou jednoznačně vítám, by se rozpočet měl krátit v jiných položkách. Třeba ve fungování některých zbytných unijních agentur.

Zdechovský: Program EU4Health také financuje mezinárodní zdravotnické iniciativy a spolupráce, zabývá se také připraveností a reakcí na přeshraniční zdravotní hrozby. To vše se týká i ruské agrese na Ukrajině. Pokud tedy odebraná částka poputuje na pomoc kandidátské zemi na podobné účely, nevidím v tom žádný problém. Navíc Ukrajina chrání svou obranou také členy Evropské unie a zdraví nás všech, není tak na místě její šance blokováním peněz snižovat.

-fk-