Foto: VZP

Kabátek: Prioritami v čele VZP bude ekonomická stabilita či nový IT systém

Prioritami znovuzvoleného ředitele VZP Zdeňka Kabátka v dalších čtyřech letech by měla být ekonomická stabilita pojišťovny, nový informační systém či transformace akutní lůžkové péče. Řekl to včera na briefingu po jednání správní rady, která posvětila jeho setrvání v ředitelském křesle 25 z 30 hlasů. Předseda rady Tom Philipp přitom ocenil Zdeňka Kabátka například za to, jak zvládl vedení pojišťovny v souvislosti s uprchlickou krizí.

„Volba proběhla tajně a zúčastnilo se jí 30 členů správní rady. 25 bylo pro současného ředitele Zdeňka Kabátka, pět se zdrželo. Počet hlasů, které pan ředitel získal, hovoří o tom, že správní rada je s jeho vedením spokojená. Sám bych vyzdvihl to, že pan ředitel vede největší zdravotní pojišťovnu s 60procentním podílem na trhu tak, že je velmi stabilní, má na svých účtech dostatek finančních prostředků, aby mohla plnit své závazky smluvním partnerům, a nemá závazky po splatnosti. Z posledního funkčního období bych zdůraznil excelentní zvládnutí uprchlické krize v roce 2022 a 2023, dále nastartování změny IT systémů a ocenil bych i stabilitu naší ekonomiky. I velmi náročné roky pan ředitel dokázal zvládnout tak, že máme ještě finanční prostředky na další léta,“ uvedl po zasedání správní rady její předseda Tom Philipp (KDU-ČSL).

„Velmi si vážím důvěry, kterou mi dnes kolegové dnes projevili. Je to vyznamenání zejména pro mé podřízené, a bez aktivní spolupráce s ministerstvem zdravotnictví a všemi stakeholdery v českém zdravotnictví by výsledky nemohly být tak dobré. Beru to s velkou pokorou, protože si nemyslím, že nás čekají lehké časy. Byl bych rád, aby VZP byla i do budoucna lídrem v českém veřejném zdravotním pojištění a aby naši klienti měli zdravotní služby v kvalitě a dostupnosti minimálně tak, jak tomu bylo doposud. K dalším úkolům pak patří IT nebo restrukturalizace v oblasti akutní lůžkové péče,“ řekl Zdeněk Kabátek.

Kabátek vede VZP od konce roku 2012, správní rada ho pak znovu zvolila na návrh svého tehdejšího předsedy Jiřího Běhounka (ČSSD) v srpnu 2016. Volba proběhla tajným hlasováním, z 25 přítomných bylo 23 pro a dva se hlasování zdrželi. Znovu byl Kabátek zvolen v listopadu 2020 v rámci tajného hlasování 21 z 26 hlasů; protikandidát, tehdejší náměstek VZP David Šmehlík, dostal hlasů pět. Tentokrát správní rada jiného kandidáta nenavrhla.

A jaké jsou priority ředitele VZP na další funkční období? „Ekonomická stabilita, udržení kvality a dostupnosti zdravotních služeb a v provozní oblasti budování nového informačního systému, což je klíčový nástroj k tomu, abychom mohli naplňovat první dva cíle. Chceme se soustředit na prevenci a být i nadále kvalitním partnerem nejen pro poskytovatele a klienty, ale také pro ministerstvo zdravotnictví jakožto regulátora a kontrolní orgán,“ popsal Zdeněk Kabátek.

„Ke strategickým cílům Všeobecné zdravotní pojišťovny, které je třeba dokončit a k nimž se s plnou vážností hlásím, tak patří transformace akutní lůžkové péče, která může být výrazným milníkem v rámci nutných reformních kroků. Z hlediska samotné VZP pak vnímám za nejdůležitější přerod pojišťovny na moderní digitální a datově orientovanou společnost,“ dodal.

Fond prevence vyšší o 300 milionů

Ekonomická situace největší české zdravotní pojišťovny je v tuto chvíli taková, že by měla naplnit zdravotně pojistný plán pro tento rok – ovšem nevypadá to, že by se jí povedlo (jako v předchozích letech) uspořit nějaké prostředky nad jeho rámec. „Zhruba pět miliard z let minulých tak investujeme do roku letošního,“ dodal Tom Philipp.

Správní rada také včera přistoupila k navýšení fondu prevence o 300 milionů, protože čerpání v tomto roce velmi narostlo. „Máme hodně prvožadatelů, kdy se velmi zvýšilo čerpání v programech dentální hygieny, ale také u pohybových aktivit,“ poukázala místopředsedkyně správní rady Michaela Matoušková.

I když je ale úhradová vyhláška vzhledem k požadavku vlády na vyrovnané hospodaření veřejného zdravotního pojištění pro příští rok koncipována restriktivně, nechce VZP rezignovat na své programy realizované nad rámec vyhlášky. V tomto směru by mělo pomoci 12 miliard rezerv, které má pojišťovna na běžném účtu.

„Čeká nás ale také to, abychom se podívali, zda struktura služeb je správná a efektivní. Chceme se tak i nadále bavit v režimu postupné inovace a evoluce se všemi poskytovateli tak, aby zůstala zachována dostupnost služeb, která je dnes na poměrně vysoké úrovni,“ konstatoval Kabátek.  

Zdeněk Kabátek svoji profesní dráhu zahájil jako projektový manažer ve společnosti ČEZ – Elektrárna Temelín. Následně sbíral manažerské a profesní zkušenosti při svém působení v nemocnici v Písku, v privátní sféře se zabýval inženýrsko-investorskou činností. Od roku 2006 byl vrchním ředitelem pro přímo řízené organizace, následně vrchním ředitelem pro ekonomiku Ministerstva zdravotnictví ČR. Od prosince roku 2012 zastává post ředitele VZP, který převzal po Pavlu Horákovi.

-mk-