Portugalský ekonom a člen účetního dvora João Leão na schůzi SANT. Zdroj: Evropský parlament

Evropská agentura covid zprvu podcenila. Jinak pandemii zvládla dobře, zhodnotil ekonom na schůzi SANT

Jak si Evropské středisko pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) a Evropská léková agentura (EMA) vedly v reakci na pandemii onemocnění covid-19? Závěry auditu Evropského účetního dvora na včerejší schůzi evropského podvýboru pro veřejné zdraví (SANT) prezentoval portugalský ekonom a člen účetního dvora João Leão. Přestože celkově si agentury měly vést dobře, problém představovalo roztříštěné vedení, vzájemné překrývání kompetencí i podcenění covidu v době výskytu prvních případů v Evropě. Doporučení Leão měl i pro Evropskou komisi.

Když se na přelomu ledna a února vyskytl v EU první případ covidu-19, málokdo tehdy tušil, jak velký problém bude onemocnění představovat. Lidsky i ekonomicky tragický scénář, který krátce nato nastal, tehdy nepřipadal realistický ani Evropskému středisku pro prevenci a kontrolu nemocí. Riziko covidu-19 pro populaci tehdy označila za nízké. To je jedna z věcí, kterou zpráva Evropského účetního dvora ECDC v reakci na pandemii vyčítá.

Zástupkyně agentury, Vicky Lefevre, na to reagovala. „Na začátku bylo opravdu náročné vyhodnotit, jaká bude přenositelnost a závažnost u jednotlivých skupin obyvatel… Když jsme ještě neměli případy v Evropě, museli jsme se spolehnout na informace, které byly dostupné v zemích mimo Evropu,“ bránila svůj úřad s tím, že po únorovém vyhodnocování rizika v oblastech s místním šířením již v březnu 2020 ECDC vyhodnotilo riziko, které covid-19 představoval, jako středně vysoké až vysoké, a to pro celou Evropu.

Nešlo však o jedinou výtku na účet střediska, kterou zástupce účetního dvora na včerejší schůzi SANT prezentoval. „I když ECDC a EMA měly pohotovostní plány, tak nebyly připraveny na to, že pandemie bude pokračovat tak dlouho. ECDC nemělo k dispozici kapacity na to, aby vyhodnotilo dostatek údajů. Na začátku podhodnotilo riziko, neboť v únoru oznámilo, že riziko covidu-19 pro populaci je nízké. Navíc nereagovalo dostatečně rychle a nebylo schopné nabrat dostatek zaměstnanců. Také mu chyběla hierarchie – nebyly jasně stanoveny úkoly a v průběhu pandemie v něm bylo jedenáct různých lidí jako manažerů pro oblast ohrožení veřejného zdraví. V průběhu krize nebyly ani jasně stanoveny priority,“ vyjmenoval Leão seznam pochybení evropského střediska.

Zpráva se zaměřila rovněž na zhodnocení reakce EMA. Leão ocenil, že se lékové agentuře podařilo urychlením procesu registrace podpořit výrobu přípravků pro boj s covidem, což mělo pozitivní dopad na zvládání pandemie. Současně jí však vytkl neoptimální komunikaci a nedostatečnou podporu klinických hodnocení, kterých se tak většina provedla ve Spojených státech.

Audit komise si posvítil i na výkonný orgán EU. „Komise se snažila odstranit některé nedostatky, ale měla omezený úspěch,“ uvedl Leão s tím, že Komise sice zřídila úřad Evropské komise pro řešení zdravotních krizí HERA, ale jeho mandát se částečně překrývá s mandátem ECDC i EMA. „Organizace je příliš složitá a vychází se z úzké spolupráce příliš mnoha aktérů,“ zhodnotil ekonom. Na tento nedostatek mířilo jedno z Leãových doporučení. Komise by si měla ujasnit, jaké jsou odpovědnosti jednotlivých zdravotních agentur – tedy HERA, ECDC a EMA. „Tím si Evropa zajistí, že bude do budoucna schopná lépe reagovat na případy ohrožení veřejného zdraví,“ řekl.

Doporučení obdržely i další dvě agentury. ECDC bylo doporučeno zlepšit organizaci, postupy, systémy a publikace. Také by měla zefektivnit své procesy, snížit míru byrokratického rozhodování a zejména spolupracovat s členskými státy a pracovat na posílení systému monitorování infekčních chorob. A léková agentura? „EMA by měla také zlepšit své postupy, revidovat procesy a kritéria pro průběžné přezkumy pro budoucí ohrožení veřejného zdraví a měla by lépe využívat své zdroje,“ doporučil člen účetního dvora. I EMA by měla intenzivněji spolupracovat s Komisí a členskými státy, zlepšit propagaci klinických hodnocení a zkvalitnit komunikaci, která by měla být srozumitelná nejen pro zdravotnické experty, nýbrž i neodbornou veřejnost.

Přesto byl celkový verdikt auditu Evropského účetního dvora na reakci unijních agentur na pandemii smířlivý. „Zjistili jsme, že pokud jde o pravomoce a kapacity, tak se ECDC a EMA podařilo obecně dobře zareagovat na krizi covid-19. Nicméně stále je zde ještě prostor ke zlepšení,“ shrnul Leão.

-fk-