Kratom v prášku. Foto: Freepik.com

Senátní výbor podpořil regulaci nových návykových látek. Je to revoluční zákon, zaznělo na schůzi

Na českých školách se v poslední době rozmohl nešvar ve formě užívání nových psychoaktivních látek, jako je například kratom. Dosud měly státní orgány ve snaze tyto látky omezit prázdné ruce, nyní se je však zákonodárci snaží adekvátně legislativně vyzbrojit. Senátní Výbor pro zdravotnictví včera doporučil Senátu schválit bez výhrad novelu zákona o návykových látkách, která by měla umožnit rychlou a účinnou kontrolu psychoaktivních a psychomodulačních látek, a to ještě před komplexním zhodnocením jejich zdravotních a společenských rizik. Předkladatelka návrhu, poslankyně a předsedkyně sněmovního Výboru pro zdravotnictví Zdenka Němečková Crkvenjaš, která se schůze výboru horní komory zúčastnila, si od něho slibuje větší ochranu dětí před riziky nových návykových látek.

Navržená novela, která mění celkem deset zákonů, neznamená zákaz psychoaktivních a psychomodulačních látek, nýbrž představuje komplexní regulaci látek, jejichž kontrola zatím není nadnárodně upravena. „Návrh umožňuje rychlou kontrolu nových psychoaktivních látek ještě před komplexním zhodnocením jejich zdravotních a společenských rizik a umístění do jedné ze dvou kategorií, a to ještě před jejich zařazením na seznam návykových látek,“ popsala přínos návrhu Crkvenjaš. „Znemožní to, aby se nová látka, kterou výrobci dokážou velmi rychle dostat na trh, dostala do prodeje, aniž by byla zhodnocena její rizika,“ dodala.

Návrh úpravy počítá s řadou opatření, směřujících k omezení rizik negativních dopadů spojených s konzumací těchto látek. Mezi nimi je zákaz reklamy, omezení prodeje jen na specializované prodejny, zákaz prodeje psychomodulačních látek osobám mladším osmnácti let či omezení prodeje na internetu, jako je dvoufázové ověření věku či povinnost pro prodejce mít vedle e-shopu i kamennou prodejnu. Dále je zakázán vývoz těchto látek z republiky, přičemž další omezení si mohou formou vyhlášky určit obce.

Ojedinělý návrh v EU

„Je to dobrá cesta k tomu, abychom ochránili naše děti před konzumací látek, u kterých mnohdy ani nevíme, co udělají s jejich zdravotním stavem. Nejhorší je to neregulovat a nechat na černému trhu… Nemáme nad tím kontrolu. Děti to běžně používají a je naší povinností je ochránit,“ zdůraznila před senátory Crkvenjaš.

Český návrh na regulaci návykových látek je v zemích Evropské unie ojedinělý a svolení k němu dala i Evropská komise. „Je to svým způsobem revoluční zákon, který v této podobě dosud nemá žádná země Evropské unie,“ okomentoval návrh předseda senátního zdravotnického výboru Roman Kraus. Ocenil, že záměrem předkládaného návrhu nejsou zákazy a kriminalizace uživatelů, nýbrž umožnění orgánům veřejné správy regulovat trh s novými psychoaktivními látkami, jako je například kratom a kanabinoidy jako HHC. „Cílem je minimalizovat veřejně zdravotní rizika, aniž by muselo dojít k zařazení těchto látek na seznam omamných a psychotropních látek,“ uvedl Kraus. „Regulujme přístup dětí (k těmto látkám, pozn. red.) a v jakých prodejnách a za jakých podmínek se to bude prodávat… Ale kriminalizace a zákazy nejsou cestou v této společnosti,“ dodal předtím, než pro návrh zvedl ruku.

Kompromis resortů

Orgánem, který má být primárně pověřený kontrolou a dozorem nad uváděním psychomodulačních látek, je Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI). Podle přítomného ministra zemědělství Marka Výborného jde o výsledek jednání mezi ním a ministrem zdravotnictví Vlastimilem Válkem.

„Odpovídá to prohlášení vlády o zjednodušování státní správy napříč resorty,“ řekl s tím, že nehrozí omezení kompetencí krajských hygienických stanic. Za návrh novely se jménem Ministerstva zdravotnictví postavil i jeho vrchní ředitel pro legislativu a právo Radek Policar. „Výsledek je za nás dobrý. Je to těžce vydobytý kompromis,“ uvedl. Jediný z účastníků včerejší schůze, který vyjádřil obavy o přesun kompetencí v projednávané věci na potravinářskou inspekci, byl předseda odborné Společnosti hygieny a komunitní medicíny ČLS JEP Pavel Dlouhý.

-fk-