Slovenský prezident Peter Pellegrini. Foto: prezident.sk

Slovenský prezident přijme demisi ministryně zdravotnictví, až uvidí jméno jejího nástupce

Demisi ministryně zdravotnictví Zuzany Dolinkové (Hlas-SD) přijme slovenský prezident Peter Pellegrini až tehdy, kdy od předsedy vlády dostane jméno její adekvátní náhrady. „Nebudu přijímat její demisi okamžitě a pověřovat vedením ministerstva některého člena vlády, dokud se nenajde její nástupce,“ řekl prezident ve videoukázce z neděli vysílaného rozhovoru v televizi TA3, kterou zveřejnil na svém Facebooku. A dodal, že resort zdravotnictví si takový postup nezaslouží. Informaci přinesla slovenská redakce Zdravotnického denníku.

„Když dostanu od premiéra návrh na ministra, o kterém budu přesvědčen, že bude schopen pokračovat v rozjetých náročných projektech a přinést i další opatření, která zdravotnictví vyžaduje, tak tehdy demisi ministryně Dolinkové přijmu a v tom momentě jmenuji nového ministra nebo ministryni,“ zdůraznil prezident Pellegrini.

Ministryně zdravotnictví v pátek oznámila svou demisi na tiskové konferenci. Podle jejích slov odchází z vlastního přesvědčení. Důvodem má být zejména konsolidační balíček, který obsahuje také škrty ve zdravotnictví. Jde například o zpomalení valorizace platů zdravotníků na tři procenta. Státní nemocnice se také mají změnit na akciové společnosti.

Dolinková kritizovala i zmocněnce vlády pro prověření procesu řízení a managementu zdrojů během pandemie Petra Kotlára (SNS). Ten totiž prohlásil, že pandemie na Slovensku nebyla a doporučil zakázat mRNA vakcíny.

-bre-