Ilustrační foto. Zdroj: www.freepik.com

Pokles proočkovanosti trápí americké školy a školky. Hrozí návrat závažných nemocí

Stále méně amerických dětí je kvůli poklesu proočkovanosti chráněno před infekčními onemocněními. Jak ukazují nejnovější data Center pro kontrolu a prevenci nemocí, rekordně vzrostl počet mateřských škol, které uplatňují nejrůznější výjimky proti povinnému očkování. V důsledku toho v tomto školním roce nastoupilo do škol více než 125 tisíc dětí, které nedostaly potřebná státem nařízených očkování. A pokles proočkovanosti už přináší i velmi konkrétní důsledky. Více než dvě desítky amerických států od začátku letošního roku například evidují výskyt spalniček.

Žloutenka typu B, záškrt, tetanus, dětská obrna, černý kašel, spalničky, zarděnky, příušnice a plané neštovice – proti těmto infekčním onemocněním by měly být americké děti školkového věku očkovány. Podle nejnovějších dat Center pro kontrolu a prevenci nemocí (Centers for Disease Control and Prevention, CDC) počet neočkovaných dětí opětovně vzrostl. Během školního roku 2023/2024 proočkovanost ve školkách oproti předcházejícímu roku klesla u všech vakcín. Proočkovanost vakcínou DTaP, která chrání proti záškrtu, tetanu a černému kašli byla 92,3 procenta a u MMR vakcíny proti spalničkám, příušnicím a zarděnkám 92,7 procenta. To mimo jiné znamená, že v tomto školním roce do škol nastoupilo více než 125 tisíc dětí, které nebyly dostatečně očkovány.

Cíl federálního ministerstva zdravotnictví a sociálních věcí je přitom zajistit proočkovanost MMR vakcínou ve školkách minimálně 95 procent, aby bylo možné zastavit řetězec šíření infekčních onemocnění, zejména pak vysoce nakažlivých spalniček. Už čtyři roky po sobě ale čísla nedosahují vytyčeného cíle a proočkovanost stále klesá.

„Úředníci, kteří se věnují ochraně veřejného zdraví, jsou znepokojeni poklesem proočkovanosti v mateřských školách. Dětské vakcíny jsou bezpečné a účinné, a právě díky nim se podařilo snížit úmrtí a utrpení v důsledku kdysi obávaných infekčních onemocnění,“ uvedl pro zpravodajský portál CNN Marcus Plescia, hlavní lékař Association of State and Territorial Health Officials, asociace, která sdružuje pracovníky a pracovnice hygienické služby a další státní úředníky věnující se ochraně veřejného zdraví.

Zásadní problém v komunitách

Udržet proočkovanost dětí v mateřských školách se dařilo deset let, nicméně s pandemií covidu přišel pokles, který se již nepodařilo zastavit. A to jak u vakcíny MMR, tak DTaP. Došlo také k nárůstu výjimek pro povinné očkování. A počet hlášených výjimek podle CDC dosáhl v předchozím školním roce svého maxima. Jen naprosté minimum výjimek pro očkování je ovšem uděleno z medicínských důvodů, obvykle se jedná o přesvědčení rodičů či provozovatelů mateřských škol a dalších předškolních zařízení.

„Zdravotničtí úředníci a pracovníci hygienické služby jsou znepokojeni klesající proočkovaností v rámci mateřských škol napříč USA a tím, co to znamená pro veřejné zdraví,“ dodala Lori Tremmel-Freemanová, generální ředitelka National Association of County and City Health Officials, další z asociací, která sdružuje osoby pracující pro hygienickou službu a obecně v oblasti ochrany veřejného zdraví.

„Širší kontext je, že proočkovanost poklesla ve 35 státech a ve 14 státech ze zmiňovaných 35 byl pokles minimálně o jeden procentní bod, což znamená zhruba 280 tisíc žáků bez kompletního očkování,“ varovala Tremmel-Freemanová s tím, že ještě znepokojivější jsou dopady poklesu proočkovanosti na lokální úrovni. Velmi často se totiž jedná o celé komunity, které odmítají očkování, a v nich je proočkovanost ještě nižší. „Často vídáme, že v komunitě žijí společně lidé podobného smýšlení a nemoci se mohou rychle šířit,“ upozornila. Hygienická služba a další instituce působící na poli ochrany veřejného zdraví tak už opakovaně řešily ohniska infekcí práce v komunitách s nízkou proočkovaností.

Ohniska spalniček se objevují napříč USA

Pokles proočkovanosti přináší velmi konkrétní důsledky. Více než dvě desítky amerických států od začátku letošního roku evidují výskyt spalniček. Navíc množství případů rychle roste, což je další důvod k obavám. Jen od ledna do března letošního roku byl zaznamenán vyšší výskyt vysoce nakažlivých spalniček než za celý předchozí rok. Podle údajů CDC jen malá část amerických států dosahuje proočkovanosti vyšší než 95 procent, která je nezbytná pro to, aby se šíření nákazy zastavilo. Naopak většina států je pod touto hranicí.

„Ačkoliv je povzbudivé vidět, že devět z deseti dětí dostalo potřebná doporučená očkování, je důležité si uvědomit, že i zdánlivě malý pokles proočkovanosti (jako například z 93,1 procenta na 92,7 procenta u vakcíny MMR) může mít obrovské dopady,“ upozornila Amy Pisaniová, ředitelka neziskové organizace Vaccinate Your Family. „Na těchto změnách dat záleží, protože každý pokles proočkovanosti znamená pro všechny naše děti riziko závažných infekčních chorob, které kdysi byly minulostí,“ dodala.

Spalničky přináší více než jen horečku, kašel, rýmu či vyrážku a červené skvrny na kůži. Podle CDC každý pátý nakažených musí být hospitalizovaný a každé dvacáté nakažené dítě v důsledku nemoci zažije zápal plic. Závažný průběh nemoci může znamenat otok mozku. A zhruba tři z tisíce nakažených dětí mohou v důsledku infekce spalničkami zemřít na dýchací či neurologické komplikace.

Ludmila Hamplová