Foto: Freepik

Trhání zubů v nemocnici. Komora varuje před zbytečným nárůstem nákladů

Nemocniční stomatochirurgové by se měli soustředit na těžké, například poúrazové či onkologické stavy. Česká stomatologická komora se ale nyní obává, že kvůli nastavení úhradové vyhlášky pro příští rok mohou být místo toho zatěžováni trháním zubů a dalšími běžnými stomatochirurgickými zákroky. Dnes přitom existuje síť ambulantních stomatochirurgických pracovišť, která mají rezervovanou kapacitu právě na tyto jednodušší výkony. Uvolnění kódu pro tyto zákroky i do nemocničních pracovišť může podle komory nejen zbytečně zatížit kapacity specialistů, ale také připravit systém o mnoho milionů korun. K úpravám v úhradách, které se komoře nelíbí, došlo navzdory tomu, že zubaři byli spolu s gynekology a lékárníky jedním ze tři segmentů, který v rámci dohodovacího řízení podepsal dohodu.

V rámci připomínkového řízení k úhradové vyhlášce pro příští rok podala Česká stomatologická komora připomínky týkající se dvou věcí. První z nich je umožnění vykazovat kód 00968 – Stomatochirurgické vyšetření a ošetření neregistrovaného pojištěnce stomatochirurgem i v ambulancích lůžkových poskytovatelů.

Proč se komoře tento krok nelíbí? Podle ní kód vznikl roku 2009 na základě žádosti stomatologických klinik, které byly zahlceny pacienty odesílanými praktickými zubaři ke stomatochirurgickým ošetřením. Proto vznikla síť stomatochirurgických pracovišť s tím, že jedna taková ambulance bude zhruba v každém okrese a bude doplňována dle potřeby. Tyto ordinace, v nichž je zkušený stomatochirurg a všeobecná sestra, musí mít vedle technického vybavení také vyhrazenou kapacitu na neplánovanou péči a v případě nepřítomnosti za sebe poskytovatel musí zajistit náhradu – což „běžní“ zubaři nemusí. Právě zmíněný kód 00968 (s výší úhrady 1142 korun), který se nyní stal jablkem sváru, má přitom těmto pracovištím kompenzovat náklady vzniklé v důsledku nutnosti rezervovat kapacitu a plnit další požadavky. Zároveň nahrazuje kód 00903 – Vyžádané vyšetření (výše úhrady 435 korun).

„Popsaný systém od roku 2009 funguje a velmi se osvědčil. Zdravotní pojišťovny mají vybudovány sítě stomatochirurgických pracovišť, která svojí kapacitou postačují, stomatochirurgická péče je regionálně dostupná, praktičtí zubní lékaři vědí, kam své pacienty ke stomatochirurgickým zákrokům odesílat, nikdo nemá důvod odesílat své pacienty za účelem poskytnutí běžné stomatochirurgické péče do ambulancí lůžkových poskytovatelů; tito poskytovatelé se tak mohou věnovat zákrokům, které v běžné stomatochirurgické ambulanci nelze řešit. Zařazení lůžkového poskytovatele do sítě stomatochirurgických pracovišť postrádá smysl, neboť tato síť byla vytvořena právě proto, aby lůžkoví poskytovatelé její součástí nebyli. Lůžkoví poskytovatelé přijdou o možnost poukazovat na to, že pro běžnou stomatochirurgickou péči jsou k dispozici poskytovatelé zařazení do sítě stomatochirurgických pracovišť,“ pozastavuje se v připomínkách Česká stomatologická komora.

Komora se přitom obává, že pro nemocniční ambulance se kód stane samozřejmým příplatkem, který se automaticky vykazuje k běžné péči. Poukazuje zároveň, že nemocniční ambulance již mají svůj kód 00909 – Klinické stomatologické vyšetření (výše úhrady 521 korun), který je určen pouze pro ně a kombinuje se s dalšími výkony.

„Návrh zcela postrádá jakékoliv vyčíslení dopadů navržené změny do systému veřejného zdravotního pojištění. Podle odhadu České stomatologické komory půjde o dopad do výdajů zdravotních pojišťoven až 100 milionů korun. Takto zásadní zvýšení nákladů, není-li adekvátně zdůvodněno, je samo o sobě v rozporu s veřejným zájmem,“ uzavírá v odůvodnění své připomínky komora.

Hrozí destabilizace systému?

Ministerstvo zdravotnictví ovšem její připomínku vyslyšelo jen částečně. Připomíná, že pokud se pojištěnec se žádankou dostaví byť na nemocniční pracoviště, které je personálně a technicky vybaveno na to, aby mu péči poskytlo, nemá možnost ho odmítnout z jiných než kapacitních důvodů.

„Za těchto podmínek jeho úhradové znevýhodnění porušuje zásadu rovnosti. Je nicméně nutné souhlasit s tím, a potud byla připomínka částečně akceptována, že pokud bude klinickému pracovišti umožněno vykazovat kód 00968, musí být v takové situaci vyloučeno souběžné vykazování kódu 00909, aby naopak nedošlo ke zvýhodnění klinického pracoviště na úkor pracoviště stomatochirurgického. Závěrem pak předkladatel uvádí, že uvedenou změnou nedochází ke snížení úhrady stomatochirurgickému pracovišti, které je motivováno dané výkony poskytovat, dokud je pro něj úhrada finančně motivační, nezávisle na tom, zda klinické pracoviště má úhradu stejnou nebo nižší. Pokud mají být pojištěnci směřováni přednostně do ambulantních stomatochirurgických pracovišť, například proto, že tato pracoviště danou péči poskytují díky specializaci ve vyšší kvalitě, je nutné toto ošetřit na úrovni smluvních vztahů zdravotních pojišťoven či na úrovni metodické činnosti České stomatologické komory vůči jejím členům, nikoliv úhradovým znevýhodněním klinických pracovišť za péči, kterou podle zákona nemohou pojištěnci odmítnout,“ reaguje ministerstvo ve vypořádání připomínek.

Komora nicméně s tímto závěrem spokojena není. „Uvolnění kódu 968 pro nemocnice je absurdní. Kód má motivovat stomatochirurgy v terénu, aby si drželi volnou kapacitu a průběžně brali akutní pacienty, aby nedorazili do nemocnic. Některým nemocničním lékařům přišel kód jako lukrativní. Pokud to takto projde, tisíce pacientů dorazí s relativně banálními výkony do nemocnic, které kódem 968 dávají najevo, že mají volnou kapacitu třeba na extrakci zubu. Jenže tam potřebují operovat těžké úrazy, zhoubné nádory atd. Dlouho fungující systém se rozpadne,“ okomentoval situaci pro ZD prezident České stomatologické komory Roman Šmucler.

Menší bonifikace pro vzdělávající se dětské zubaře

Oproti výsledku dohodovacího řízení navíc ministerstvo zdravotnictví navrhuje zvýšení úhrady výkonu pod kódem 00906 –  Stomatologické vyšetření a ošetření pojištěnce do dne dosažení 6 let nebo hendikepovaného pojištěnce o 1,92 procenta na 212 Kč a dále výkonu pod kódem 00907 – Stomatologické ošetření pojištěnce od 6 let do dosažení 15 let věku taktéž o 1,92 procenta na 159 Kč. Jenže už poměrově adekvátně nenavýšilo kódy 00824 a 00825, které mají stejnou náplň, ale mohou je vykazovat jen poskytovatelé, kteří se celoživotně vzdělávají.

„Snižování poměru výše úhrad těchto dvou kódů odporuje účelu, pro který kód 00824 byl v nedávné době zaveden. Tímto účelem je podpora sítě stomatologických pracovišť zaměřených na péči o děti, ve kterých pracují zubní lékaři, kteří se v oboru pedostomatologie cíleně vzdělávají. Pokud by se výše úhrad obou kódů měla přibližovat, motivace zubních lékařů vzdělávat se v pedostomatologii by se postupně vytratila,“ argumentuje komora.

Jenže zde její připomínku ministerstvo neuznalo ani částečně. „Pracoviště s dokladem celoživotního vzdělávání jsou návrhem v předloženém znění zvýhodněna dostatečně. Současně by akceptací návrhu došlo k dalšímu zvýhodnění segmentu, který je již z hlediska růstu jednotkových úhrad významně upřednostněn před většinou ostatních segmentů, a k ohrožení vyrovnanosti vyhlášky v souladu s úkolem podle usnesení vlády závazného pro předkladatele,“ reaguje ministerstvo.

I zde komora trvá na svém. „Ministerstvo zmenšuje výhody pro kolegy, kteří si dělali specializaci pedostomatologie, péče o děti. Prakticky nebyli, složitě za mého působení jejich stavy obnovujeme. Proč jde fakticky ministerstvo proti nim, nad tím zůstává rozum stát,“ dodává Roman Šmucler s tím, že na bonifikaci pro dětské zubaře komora se zdravotními pojišťovnami rok pracovaly.

Michaela Koubová