Vlevo náměstek pro informační technologie Radomír Tvrdý, vpravo náměstek pro inovace a digitalizaci Antonín Hlavinka. Foto: FN Olomouc

Míří k bezpapírové nemocnici. FN Olomouc má nové náměstky pro IT a digitalizaci

Reakce na rostoucí výzvy spojené s rozvojem inovací a digitalizací. To je prvořadý úkol pro nově ustavené náměstky ředitele Fakultní nemocnice Olomouc. Náměstkem pro informační technologie se stal Radomír Tvrdý. Dosavadní náměstek sekce IT, Antonín Hlavinka, nově vede Úsek pro inovace a digitalizaci. Největší zdravotnické zařízení na střední Moravě o tom informovalo prostřednictvím tiskové zprávy.

„Hlavním úkolem, který nyní čeká nejen úsek IT, ale také celou naši nemocnici, je výměna nemocničního informačního systému. Ten nový, jenž nahradí již nevyhovující systém, přinese nové možnosti a větší komfort při práci s ním, ale hlavně při péči o pacienty,“ uvádí k nejbližším kroků v nové funkci náměstek Tvrdý, jemuž budou přímo podřízeny Odbor informatiky, Oddělení správy systémů, Oddělení správy telekomunikací, Oddělení technické podpory, Oddělení správy aplikací, Oddělení centrální spisovny a část referátu Manažera kybernetické bezpečnosti.

„Naším cílem je co nejvíce digitalizovat procesy, směřovat k plně bezpapírové nemocnici a tím zvýšit kvality námi poskytované péče. Dalším úkolem, který nás čeká, je obnova IT infrastruktury pro zajištění bezproblémového provozu nemocnice,“ dodává Tvrdý.

Dosavadním náměstkem pro IT byl Antonín Hlavinka. Ten se nyní ujme řízení nově zřízené sekce inovací a digitalizace. Jeho úkolem bude reagovat na rostoucí potřeby rozvoje inovací v oblasti digitálního zdravotnictví. Nový úsek rovněž zaštítí vývoj, výzkum a pilotní ověření v oblastech, jako jsou mobilní technologie, telemedicína nebo umělá inteligence a bude zvyšovat povědomí a vzdělávání personálu v těchto oblastech. Úkolem náměstka má být také aplikování a ověřování těchto trendů nejen v klinické praxi, včetně vyhledávání a zpracování vhodných grantů a dotačních titulů.

„S ohledem na současné trendy a až překotný vývoj technologií v oblasti digitálního zdravotnictví je nezbytné, aby i naše nemocnice držela krok a dokázala efektivně reagovat na globální digitální transformaci. Nový úsek se bude více soustředit na výzkum, ověřování a nasazování vhodných inovačních technologií, které mají zvyšovat efektivitu a bezpečnost zdravotní péče,“ shrnuje nový náměstek pro inovace a digitalizaci ve FN Olomouc Antonín Hlavinka. I pod něho spadá řada úseků, jako Oddělení inovací a projektového řízení, Centrum digitálního zdravotnictví, jež je sdíleným pracovištěm s Lékařskou fakultou Univerzity Palackého v Olomouci, a také Oddělení výzkumu a vývoje digitálního zdravotnictví.

Hlavinka byl minulý rok jedním z účastníků summitu Zdravotnického deníku Technologie a inovace ve zdravotnictví, kde hovořil o stavu elektronizace zdravotnictví. Jak tehdy uvedl, Fakultní nemocnice Olomouc dlouhodobě usiluje o co nejmodernější fungování. Za tímto účelem nemocnice participuje v řadě evropských projektů, mezi něž patří například aktivní účast v MAFEIP (evropský rámec pro monitorování a hodnocení), PROFID (zavádění mezinárodních kohort a registrů napříč Evropou) nebo zapojení tamního Národního telemedicínského centra jako referenčního místa v Evropském inovačním partnerství pro aktivní a zdravé stárnutí.

-red-