Ilustrační foto: Freepik

Lékaři u PVZP nemusí mít obavy. Pojišťovna jim pokrývá veškerá rizika

V červnu letošního roku vydal Nejvyšší soud rozhodnutí, které v zásadě mění stávající pohled na odpovědnost společníka. Z rozsudku vyplývá možnost přímé odpovědnosti lékaře, který poskytuje zdravotní služby mimo pracovně právní vztah. Pacient může uplatňovat svůj nárok a podat žalobu, na společnost, osobu lékaře, či současně na obě entity. Odpovídají tak společně a nerozdílně. Nyní je pouze na pacientovi vůči komu nárok vznese.

Poskytovatelé zdravotních služeb pojištění u PVZP mají již od roku 2017 v pojistných smlouvách pro pojištění odpovědnosti, sjednávaných produktem Smluvní lékař a Lékař, rozšířený okruh spolupojištěných osob tak, aby nemohlo dojít k situacím, kdy jim sjednané pojištění nezafunguje.

Mimo osoby lékaře v pozici jednatele a/nebo společníka je pojištění automaticky vztaženo také na stážisty, studenty, zastupující lékaře či jakékoli další spolupracující osoby, které pojištěný poskytovatel zdravotních služeb využil pro výkon zdravotní péče.

PVZP tedy již před sedmi lety rozšířila pojistné krytí pro osoby lékaře či jiné spolupracující osoby, které nyní dle rozhodnutí Nejvyššího soudu mohou odpovídat za škodu či nemajetkovou újmu napřímo. Tímto došlo ke komplexnímu pokrytí odpovědnosti poskytovatele zdravotních služeb jako právnické osoby, společnosti s ručením omezeným.

Pro smlouvy uzavřené před rokem 2017 vydala PVZP veřejný příslib pojistitele, kterým se zavazuje ke krytí přímých nároků na osobu lékaře či jiné spolupracující osoby bez nutnosti jakýchkoliv úprav stávajících pojistných smluv.