Ilustrační foto: Freepik

Lékařům v jihomoravských nemocnicích dochází přesčasy. Omezení péče se nechystá

Některým lékařům v jihomoravských nemocnicích docházejí zákonem povolené přesčasy. Vedení nemocnic s nimi o dalším postupu jednají a hledají řešení, jak péči do konce roku zajistit. Omezena by být neměla, plyne z odpovědí zástupců nemocnic. Limit dobrovolné přesčasové práce dosahuje 416 hodin za rok. Loňské úvahy o jeho dvojnásobném zvýšení vyvolaly protesty. Situaci vyřešila dohoda zástupců nespokojených lékařů, odborů, VZP a ministerstva zdravotnictví.

S ohledem na nedostatek lékařů, s nímž se potýkají nemocnice napříč republikou, je limit u některých zaměstnanců již vyčerpán. Například v ivančické nemocnici se to týká osmi lékařů. „Do konce roku nebude limit stačit u většiny. Vedení nemocnice přistoupilo na proplácení přesčasů nad limit. V tuto chvíli nemáme avizované žádné větší problémy,“ sdělila mluvčí krajského zařízení Petra Veselá.

Rovněž brněnská Nemocnice Milosrdných bratří očekává, že do konce roku se bude vyčerpání limitu týkat většiny lékařů. „Problém postihuje všechna oddělení a odbornosti, a to i přes to, že nemocnice využívá práce externistů k pokrytí nedostatku personálu. Pokoušíme se o racionalizaci provozu, avšak nedostatek lékařů a jejich úvazků představuje výraznou překážku. Za vykonání přesčasové práce nabízíme lékařům významné motivační odměny,“ sdělila náměstkyně pro lékařskou a preventivní péči Lenka Klimešová.

Ani v tomto případě vedení nemocnice nemá informace o tom, že by některá oddělení plánovala vypovězení pohotovostních služeb či přechod na třísměnný provoz, což by mohlo vést k redukci péče. „Situace zůstává relativně poklidná. Otázkou však bude, jak se vyvine s ohledem na nastavení pracovních podmínek od ledna 2025,“ dodala náměstkyně.

Kyjovská nemocnice případy, kdy se blíží vyčerpání limitu nebo se tak již stalo, řeší individuálně s dotčenými pracovníky. „Nejvíce se to týká oddělení interní medicíny a chirurgických oddělení. Pracujeme na posílení těchto klíčových oblastí a hledáme způsoby, jak podpořit naše týmy. Implementovali jsme několik opatření, včetně optimalizace pracovních rozvrhů, flexibilního nasazení personálu a podpory zaměstnanců při překonávání náročných období. Monitorování přesčasových hodin nám umožňuje rychle reagovat na aktuální potřeby a zajistit adekvátní pracovní vyvážení,“ řekla mluvčí Veronika Hollerová.

Podle ní se díky tomu daří udržet kontinuitu péče na vysoké úrovni a aktuálně nehrozí žádné významné omezení péče. „V porovnání s loňskem je situace klidnější, což se odráží v lepší pracovní morálce a větší spokojenosti personálu,“ doplnila.

O přesčasové práci jednají také v hodonínské nemocnici, kde se limit pomalu blíží vyčerpání. Nemocnice využívá všech možností daných zákoníkem práce k zajištění péče a služeb lékařů, řekla za krajské zařízení Bohdana Kuzmová Křepinská. Omezení provozu v Hodoníně neočekávají, stejně tak nehrozí podle mluvčích v břeclavské nebo blanenské nemocnici. Zástupce největší krajské nemocnice ve Znojmě situaci nechtěl komentovat, na dotazy nereagovala ani vyškovská nemocnice.

-čtk-