Náměstek VZP pro služby klientům Ivan Duškov. Foto: Radek Čepelák

Očkování, duševní zdraví i pohybové aktivity. VZP do fondu prevence letos dala téměř dvě miliardy

Zájem o příspěvky z fondu prevence Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) každoročně stoupá a pojišťovna na to reaguje zvyšováním peněz na ně vyhrazených. Ty letos dosáhly výše téměř dvou miliard korun. Nejen o tom, jaké příspěvky z fondu se těší největšímu zájmu pojištěnců a na prevenci jakých onemocnění se pojišťovna nejvíce zaměřuje, mluví v rozhovoru pro Zdravotnický deník náměstek ředitele VZP pro služby klientům Ivan Duškov.

Na prevenci kterých onemocnění se v posledních letech fond prevence VZP nejvíce zaměřuje?

VZP se v posledních letech nejvíce zaměřuje na prevenci kardiovaskulárních onemocnění a na prevenci infekčních nemocí. Dále našim klientům nabízíme například příspěvky na prevenci diabetu, onkologických onemocnění nebo duševního zdraví. Přispíváme ale i maminkám, dárcům krve nebo klientům s potřebou speciálních diet.

Je potřeba zmínit, že se fond prevence aktuálně zaměřuje i na preventivní prohlídky u praktických lékařů a na preventivní onkologické screeningy, za jejichž absolvování nabízíme klientům žádané benefity v podobě dentální hygieny nebo rehabilitačních aktivit.

O které příspěvky z fondu prevence mají vaši klienti aktuálně největší zájem?

Velký zájem je tradičně o pohybové aktivity dětí, očkování, zejména proti klíšťové encefalitidě, a dentální hygienu. Roste i zájem klientů o příspěvky na péči o duševního zdraví. Dlouhodobě oblíbené jsou i příspěvky pro maminky v době těhotenství a po porodu.

Jak postupně roste zájem o příspěvky z fondu prevence?

V letošním roce se podařilo prostředky ve fondu prevence významně navýšit, a tím pádem vzrostla i atraktivita benefitů pro klienty. Letos máme pro klienty na podporu prevence připravené téměř dvě miliardy korun. Zájem klientů je velký a v letošním roce jsme odbavili o 62 procent žádostí o příspěvek více než za stejné období minulého roku. Největší meziroční nárůst evidujeme u příspěvků na rehabilitační aktivity (234 procent), o podporu duševního zdraví (203 procent), o dentální hygienu (97 procent) a u pohybových aktivit (80 procent).

Zvyšující se zájem klientů o benefity pozorujeme každoročně již mnoho let, v letošním roce je ale díky vyšším příspěvkům a jednodušším možnostem podání žádosti nárůst markantnější než kdykoliv předtím.

Plánujete v příštích měsících nabídku fondů prevence rozšiřovat? A pokud ano, můžete prozradit o jaké příspěvky, nebo alespoň z jakých oblastí?

Nabídka příspěvků z fondu prevence je stanovena vždy na období jednoho roku, kdy se snažíme jakékoliv změny minimalizovat. Aktuálně probíhá schvalování příspěvků pro rok 2025 Správní radou. Snahou pro příští rok je maximálně udržet stávající atraktivitu a dostupnost příspěvků.

Jakými komunikačními kanály své klienty o možnostech čerpání z fondu prevence informujete?

Klienti se mohou dozvědět o příspěvcích z fondu prevence na našich webových stránkách a sociálních sítích. Informace jsou dostupné v i prostřednictvím letáků v ordinacích lékařů a v brožurách na našich klientských pracovištích.

O příspěvky z fondu prevence lze žádat i on-line přes aplikaci Moje VZP. Jak hojně je tato možnost využívána?

Podání žádosti on-line přes aplikaci MojeVZP je velmi rychlé a pohodlné, proto se jedná aktuálně o nejvyužívanější možnost. Celých 76 procent žádostí přijímáme tímto kanálem.

-jkn-