Ilustrační foto: Freepik

Nedostatek kvalifikovaných zdravotnických pracovníků má v Jihomoravském kraji vyřešit vyšší odborná škola


V Kyjově na Hodonínsku by od příštího školního roku měla zahájit činnost vyšší odborná škola zaměřená na zdravotnictví. Vzdělávat se tam bude 170 studentů. Její vznik dnes schválili radní kraje. Snahou je reagovat na nedostatek kvalifikovaných zdravotnických pracovníků v celém regionu i na národní úrovni, uvedl v tiskové zprávě radní pro školství Karel Jurka (ODS).

Škola bude fungovat jako součást Klvaňova gymnázia a Střední zdravotnické školy Kyjov. Investice do budovy a její úpravy podle Jurky nejsou potřeba. „Škola bude využívat stávající prostory,“ řekl Jurka. Nabídne tříletý studijní obor diplomovaná všeobecná sestra.

„Tento projekt poskytne regionu důležitou kapacitu pro vzdělávání sester a tím přispěje k dlouhodobému posílení zdravotní péče,“ dodal radní. Zpočátku bude výuka ve formě denního studia. V plánu je rozšíření o kombinovanou formu, která bude určena především pro pracující zdravotníky. Zřízení oboru je podmíněno zápisem v rejstříku škol a školských zařízení u ministerstva školství.

Nové vzdělávací kapacity v oboru diplomovaná všeobecná sestra nabízí od letošního roku soukromá škola v Břeclavi, kde byl dříve jen obor praktická sestra. Podle ředitelky školy Šárky Kamenské ale v poslední době sílí poptávka po vyšším vzdělání u sester, a to jak od absolventů školy, tak z nemocnice, kde jsou sestry stále žádané. Ročně vyjde studium na 30 tisíc korun, jeho délka je 3,5 roku. Součástí osnov jsou anatomie, fyziologie, odborná latinská terminologie, ošetřovatelské postupy, obecná psychologie, komunikace ve zdravotnictví a další. Důraz se klade také na praxi. Studenti ji budou získávat nejen v břeclavské nemocnici, ale také například v domově seniorů nebo léčebně dlouhodobě nemocných.

Výuku budou mít na starost i lékaři a sestry z břeclavské nemocnice. „Jsem rád, že se vedení školy po mnoha peripetiích podařilo první ročník otevřít a naplnit. Nastoupily na dvě desítky studentů, což pro naši nemocnici má opravdu velký význam do budoucna. Vyšší odborné školy od Břeclavi byly vždy vzdálené a museli jsme mnohdy o sestry hodně bojovat,“ uvedl ředitel nemocnice Petr Baťka.

-čtk-