Slavnostní otevření nové budovy Kliniky geriatrie a interní medicíny. Foto: VFN

Geriatrická péče v novém hávu. Moderní bezbariérové pracoviště na Strahově rekonstruovala VFN v rekordním čase

Klinika geriatrie a interní medicíny Všeobecné fakultní nemocnice (VFN) a 1. LF UK včera slavnostně otevřela své nové prostory na pražském Strahově. Na přibližně 80 milionů korun vyšla komplexní rekonstrukce interních prostor i exteriéru budovy, kde dříve fungovalo Dialyzační středisko Interního oddělení Strahov. Rekonstrukce zahrnuje například i nové centrální vedení kyslíku po celé budově, vybudování nové venkovní kyslíkové stanice nebo příjezdové cesty. To vše se přitom podařilo za rekordních osm měsíců. Rozšířením a zlepšením geriatrické péče reaguje Všeobecná fakultní nemocnice (VFN) na zvyšující se počty tuzemských nemocných seniorů.

„Touto zásadní investicí jsme v rekordním čase vyřešili hned několik problémů. Zvyšující se potřebu zdravotní péče pro stárnoucí populaci, vyšší komfort pro pacienty v plně bezbariérové budově. Můžeme jim tady poskytnout širší péči, kterou vyžadují jejich zdravotní obtíže. Jsem rád, že pacienti i zaměstnanci kliniky budou v moderním, špičkově vybaveném a důstojném prostředí, které odpovídá zdravotnictví jednadvacátého století,“ uvedl při ředitel VFN David Feltl.

Rekonstrukce nové budovy kliniky výrazně zvýšila komfort pacientů i zdravotníků.

Akce byla unikátní v tom, že VFN měla možnost realizovat rekonstrukci nevyužívané budovy jako celku, tedy zároveň rekonstruovat plášť budovy, okna, střechu, vnitřní prostory, výtah, vodu
i kanalizaci, vysvětlil technicko-provozní náměstek VFN Jiří Pala, jehož úsek stavbu vedl. „Rekonstrukci budovy na Strahově beru osobně jako jeden z dalších velkých posunů v rámci zkvalitňovaní zdravotnických služeb ve VFN a pracovního prostředí pro naše zaměstnance,“ pochválil povedenou akci Pala.

Další rozšiřování v plánu

Klinika geriatrie VFN vznikla v roce 2001, nově ale funguje pod změněným názvem Klinika geriatrie a interní medicíny. „Ukazuje se totiž, že staří pacienti trpí velkým počtem především interních chorob. A geriatrie s interní medicínou spějí k určitému splynutí. Přestože se mnou zřejmě část internistů i část geriatrů nebude souhlasit, myslím si, že internisté i geriatři se svými specifickými metodami zaměřují na problémové medicínské oblasti a spolupráce mezi řadou klinik funguje velmi dobře,“ vysvětlila přednostka Kliniky geriatrie a interní medicíny Eva Topinková změnu názvu kliniky, ne jejímž lůžkovém oddělení se ročně vystřídá 800 až 1000 pacientů.

„Našim cílem je věnovat se diagnostice a léčbě nemocí u pacientů vyššího věku, většinou nad 75 let. Zároveň se věnujeme i prevenci, tak abychom pomohli udržet zdravé stáří, zdravé stárnutí a co největší a nejlepší fyzickou i psychickou zdatnost pacientů,“ popsala základní poslání geriatrie Topinková. A doplnila: „Naše pracoviště není určeno pro pacienty vyžadující dlouhodobou péči v LDN, ale provozujeme lůžka akutní geriatrie pro starší pacienty s akutním onemocněním a zhoršením funkčního stavu, pacienty po úrazech či operacích a lůžka včasné rehabilitace pro pacienty po cévních mozkových příhodách a ortopedických výkonech.“

Prostory nové budovy Kliniky geriatrie a interní medicíny.

Klinika má kapacitu 66 lůžek v celkem čtyřech stanicích. Přestože zájem o hospitalizace převyšuje možnosti kliniky, v současné době jsou otevřená tři oddělení. „Rádi bychom co nejdříve otevřeli oddělení s dalšími 18 lůžky,“ uvedla Topinková. S tím se pojí i potřeba navýšení personálních kapacit. „Intenzívně poptáváme nejen sestry, ale i další zdravotnický personál. Máme pro ně připravenou řadu benefitů, moderní pracoviště, odpočinkové místnosti s balkony, šatny jsou vybaveny novými sprchovými kouty,“ popsala vrchní sestra Kliniky geriatrie a interní medicíny Dana Květoňová.

Komfortní zázemí a široké spektrum péče

Rekonstrukce nové budovy kliniky výrazně zvýšila komfort pacientů. Pokoje i chodby mají díky velkým oknům dostatek světla, chodby jsou optimální pro nácvik a trénink chůze i návštěvy rodinných příslušníků. Převážně dvoulůžkové pacientské pokoje jsou vybavené samostatnými balkony, jedna stanice má u pokojů vlastní sociální zařízení, koupelnu a WC. Ke všem lůžkům vede vlastní přívod kyslíku. Personál využívá k převážení nemocných nový velkokapacitní výtah. „Toto vybavení zvyšuje bezpečí pacientů a zároveň usnadňuje náročnou práci zdravotníkům. Našimi pacienty jsou senioři ve věku nad 65 let, ovšem naprostá většina z nich je starších 80 let,“ uvedla k tomu přednostka Topinková.

Rekonstrukce celé budovy se stihla za pouhých osm měsíců.

„Přicházejí k nám především pacienti s interní polymorbiditou, k časné pooperační a rehabilitační péči. Spolupracujeme s řadou klinik VFN,“ doplnila Topinková. Často jsou tyto akutní zdravotní potíže komplikované typickými geriatrickými syndromy (demence, podvýživa, poruchy chůze nebo rovnováhy, nepohyblivost, zhoršená soběstačnost, deprese). Tito pacienti vyžadují nejen léčebnou, ale i geriatricky zaměřenou ošetřovatelskou, nutriční nebo rehabilitační a neurorehabilitační péči, pomoc sociálních pracovníků při řešení často složité sociální situace. „Pacienti u nás na klinice zůstávají v péči průměrně tři týdny a po stabilizaci zdravotního stavu jsou propuštěni domů s podporou služeb domácí péče a dalších komunitních služeb nebo v případě potřeby do návazné následné péče rehabilitační, LDN nebo na sociální lůžko,“ upřesnil primář kliniky Tomáš Richter.

Geriatrická klinika VFN má výjimečné postavení nejen v rámci léčby, ale i v oblasti vzdělávání. „Vždycky jsme se snažili nejen o dobrou léčebně-preventivní péči, ale i o výuku a o výzkum. A to se nám myslím docela dobře podařilo. Podařilo se nám totiž i přes určité potíže prosadit výuku geriatrie všech lékařů v magisterském programu lékařství. A jsme jedinou klinikou v České republice, která se tak komplexně věnovala výuce geriatrie jako samostatného oboru, výuce sociální gerontologie a později také výuce sester v ošetřovatelském programu a fyzioterapeutů, ergoterapeutů a nutričních terapeutů,“ popsala Topinková.

A dodala, že tato výuková činnost je v souladu s budoucím Národním plánem rozvoje geriatrické péče. „Ten společně s ministerstvem zdravotnictví připravujeme na léta 2025 až 2035 a doufáme, že bude schválen, protože ustavení geriatrických klinik a rozvoj geriatrické péče je jedním z cílů současného zdravotnictví,“ řekla při slavnostním otevírání nových prostor přednostka Kliniky geriatrie a interní medicíny.

-jkn-