Ilustrační foto: Pixabay

V byznysu s léky na hubnutí přituhuje. Konkurence pomlouvá lídry

Až doposud se zdálo, že farmaceutický průmysl objevil zlatý důl v podobě přípravků na léčbu obezity. Prakticky celý sektor v přímém přenosu sleduje nemilosrdný souboj dvou globálních lídrů, americké společnosti Eli Lilly a jejího dánského konkurenta Novo Nordisk. Jenže, jak už to někdy bývá, když se dva perou, třetí se z toho snaží vytěžit. A do pozice onoho třetího se staví americká biotechnologická společnost Regeneron, která před účinky „pilulek na hubnutí“ varuje, informoval britský list Financial Times. Regeneron přitom sám usiluje o nalezení vlastního léku proti obezitě.

Spoluzakladatel americké biotechnologické společnosti Regeneron George Yancopoulos tvrdí, že léky proti obezitě, které na trhu uvádí farmaceutické společnosti jako Eli Lilly či Novo Nordisk, mohou svým uživatelům více škodit než prospívat.

Podle Yancopoulose totiž léky redukující hmotnost, které jsou založené na hormonu GLP-1 (Glukagon-like Peptid), způsobují vedle snižování podílu tuku v těle také zmenšování svalové hmoty. Ztráta svalové hmoty během redukce tělesné hmotnosti je v zásadě normálním jevem, farmaceutická společnost Regeneron ale tvrdí, že v případě užívání léků s GLP-1 je úbytek svalů rychlejší.

Novo Nordisk tvrzení Regneronu odmítá

„Skutečně si myslím, že na léky založené na hormonech GLP by mělo být nahlíženo s mnohem větší pozorností než doposud. Už jen proto, že je lidé začínají v poměrně širokém měřítku užívat,“ řekl George Yancopoulos britskému listu Financial Times. Podle něho totiž užívání těchto léků může vést k „postupným změnám ve složení těla, což by z dlouhodobého hlediska mohlo způsobit více škody než užitku“.

List Financial Times odkazuje na data z klinických studií léků na hubnutí, jež na trh dodávají lídři „obezitologického byznysu“ Eli Lilly a Novo Nordisk. A z nich podle Financial Times vyplývá, že v případě léků z dílny Eli Lilly až 25 procent úbytku tělesné hmotnosti připadá na takzvanou čistou tělesnou hmotu, v případě léků z dílny Novo Nordisk je to až 40 procent. Čistou tělesnou hmotu můžeme chápat jako beztučnou část lidského těla, tedy zejména svalovou hmotu. Samotný americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) doporučuje, aby léky proti obezitě byly užívány v kombinaci s úpravou jídelníčku a fyzickou aktivitou.

Dánská farmaceutická společnost Novo Nordisk se však proti tvrzení Regeneronu ohradila. „Klinická data na souvislost vyššího úbytku čisté tělesné hmoty při léčbě naším lékem neukazují,“ cituje Financial Times vyjádření Novo Nordisku. Společnost Eli Lilly zatím na výroky ze strany společnosti Regeneron nereagovala.

Konkurenční boj?

Nutno podotknout, že sama společnost Regeneron patří mezi ty farmaceutické firmy, které usilují do byznysu souvisejícího s léčbou obezity a nadváhy proniknout. Sama totiž dle Financial Times vyvíjí a testuje lék trevogrumab, který blokuje hormon mysotatin, jenž reguluje růst svalové hmoty. A Regeneron tento přípravek testuje v kombinaci s lékem Wegovy, který patří do portfolia společnosti Novo Nordisk.

Celá minikauza tak může být jen součástí konkurenčního boje o poměrně lukrativní trh. Sám George Yancopoulos, který je zároveň výkonným ředitelem Regeneronu, přiznal, že Regeneron má ambici stát se významným hráčem na trhu s léky na bázi GLP.

„Nejsem si úplně jistý, zda GLP jsou finální odpovědí na to, jak účinně redukovat hmotnost, protože mohou mít negativní dlouhodobé dopady na lidské tělo. My všichni chceme mít o pět kilo více svalů a pět kilo méně tuků, a přitom jíst prakticky cokoli. Takový svět by byl ideální,“ řekl šéf Regeneronu.

Podle společnosti Regeneron lze první výsledky z druhé fáze klinických testů trevogrumabu očekávat zhruba v polovině příštího roku. Pokud by se potvrdilo, že v kombinaci s léky na hubnutí na bázi GLP funguje efektivněji a s nižším rizikem nadměrného ztráty svalové hmoty, mohlo by to znamenat game changer na trhu s obezitologickými přípravky. Tam zatím vládne již zmíněné duo Eli Lilly a Novo Nordisk. Nezdá se, že by se své dominance chtělo vzdát.

Zdeňka Musilová