Prezident České lékařské komory Milan Kubek. Foto: Radek Čepelák

Jednání o platech lékařů selhala. Ministerstvo vyčerpalo návrhy, Komora oznámí další plány

Na finální podobě zákona o odměňování lékařů se ani po měsících jednání ministerstvo zdravotnictví s Českou lékařskou komorou (ČLK) a zdravotnickými odbory nedohodlo. Podle prezidenta ČLK Milana Kubka dnes jednání skončila, další návrh ministerstvo nepředloží. Další kroky chce komora představit ve středu na tiskové konferenci, řekl Kubek novinářům po dnešní schůzce ve Sněmovně. Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) řekl, že ani jednu z ministerstvem navržených variant Komora i odbory nepřijaly a jejich požadavky jsou finančně nerealizovatelné.

„Já jsem předložil tři varianty a ani jedna z nich nebyla akceptovaná,“ řekl na tiskové konferenci po jednáních Válek. Návrhy komory a odborů by podle něj znamenaly náklady na platy vyšší o 40 miliard korun. „Bylo by nutné buď sebrat ve prospěch platů peníze jiným segmentům, zvýšit daně, nebo zvýšit zdravotní pojištění. Ani s jedním nemohou souhlasit,“ uvedl ministr.

Veřejné zdravotní pojištění by mělo podle predikcí mít příští rok k dispozici asi 530 miliard korun. Podle náměstka ministra zdravotnictví Václava Pláteníka byl návrh na navýšení platů o zhruba pět miliard korun. „Nárůst platů všech zdravotníků bude v příštím roce o 1400 korun, tak jak se dohodla tripartita s panem premiérem,“ doplnil Válek.

„Ministerstvo zdravotnictví nám předložilo návrh, který v podstatě kopíroval návrh z letošního června. Mantrou bylo, že ze systému veřejného zdravotního pojištění půjde na platy zdravotníků pro příští rok maximálně 5 miliard,“ popsala svůj pohled na jednání pro Českou televizi předsedkyně Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče Dagmar Žitníková, podle níž ministerstvo nenaplňuje ani Hegerovo memorandum ani dohodu z loňského prosince. „Návrh, který jsme od ministerstva včera dostali tradičně před jednáním, je pro nás nepřijatelný, protože nesplňuje nic z toho, co pan vicepremiér jako ministr loni v prosinci podepsal,“ přidal ve vysílání ČT prezident ČLK Kubek. Ministerstvo naopak tvrdí, že všechny dohody plní.

Odbory nyní promýšlejí další postup. „V úvahu přichází protesty. My jsme je měli naplánované, ale vzhledem k povodním a k tomu, jaká je situace, jsme je odložili. Teď se k tomu vrátíme, budeme hledat nějakou dobu, která bude reálná z hlediska zabezpečení péče,“ řekla Žitníková.

red, ČTK