Foto: Ministerstvo zdravotnictví ČR

Pláteník: Končící vedení strany se věnovalo práci vlády, teď však nastala jiná doba


Povzbudit celou stranu a připravit se na nadcházející volby do Poslanecké sněmovny v příštím roce. Takové by měly být cíle KDU-ČSL. V rozhovoru pro Zdravotnický deník to řekl nově zvolený místopředseda lidovců Václav Pláteník, který je zároveň náměstkem ministra zdravotnictví. Jako jedno z hlavních témat strany by podle něj měla být podpora rodičů.

Jaké si v nové funkci dáváte cíle?

My musíme hlavně povzbudit celou KDU-ČSL, připravit se na nadcházející rok a volby a uspět v nich jako silná strana v rámci silné koalice SPOLU.

Při oznámení kandidatury jste zmínil, že strana není v dobré kondici. Můžete přiblížit, co bylo příčinou?

Současné vedení strany se plně věnovalo práci vlády a programovému prohlášení. Teď však nastala jiná doba, musíme se totiž soustředit na volby do Poslanecké sněmovny příští rok.

Máte nějaký recept, jak v nadcházejících volbách uspět?

V příštím roce je potřeba, aby naši voliči věděli a viděli, jakou práci naši ministři a poslanci odváděli. Dále bude na místě zmínit a vysvětlit řadu nepopulárních provedených kroků, jejichž přínos se dostaví v následujících měsících až letech. To je například důchodová reforma. Důležité je také voličům ukázat, co jsme od voleb v roce 2021 dokázali udělat, a že to všechno funguje. Tohle všechno by měl být náš klíč k úspěchu v nadcházejících volbách.

A co chcete voličům nabídnout pro následující roky?

Máme své dlouhodobé priority a na těch se nic nemění. To znamená, že jedním z hlavních témat je pro nás určitě podpora rodičů. Jinak ale budeme muset v následujících měsících s našimi koaličními partnery vytvořit volební plán, pokud tedy ta spolupráce bude i nadále pokračovat.

Strana bude mít zbrusu nové vedení. Jste spokojen s výběrem předsedy i místopředsedů a co si od toho slibujete?

Ze sjezdu odjíždím s velkou nadějí a jsem spokojený. A to i proto, že celé předsednictvo získalo velmi silný mandát, což koneckonců dokazuje i fakt, že všichni místopředsedové byli zvoleni už v prvním kole. Složení je vyváženou kombinací silných a zkušených osobností, které budou udávat směr strany, a také zároveň nás – nových tváří. Předpokládám, že nové tváře budou mít za úkol nabídnout jiné pohledy na věc a vnést trochu jiné dynamiky do života strany.

Lukáš Karbulka