Předseda Sdružení ambulantních specialistů Zorjan Jojko. Foto: Radek Čepelák

Bude odvrácena stávka ambulantních specialistů? Dohoda nepadla, jednání pokračují v pátek

Zástupci ministerstva zdravotnictví a zdravotních pojišťoven ve středu přerušili jednání s ambulantními specialisty, kteří příští týden hrozí protesty. Rozhovory budou pokračovat v pátek, potvrdil zástupce mluvčího ministerstva Jan Řežábek. Nespokojeným lékařům vadí, že meziroční nárůst úhrad ze zdravotního pojištění by měl příští rok růst méně, než očekávali.

Protestní uzavření ordinací v úterý a ve středu plánovali nejdřív praktičtí lékaři pro dospělé a pro děti, přidali se k nim ambulantní specialisté. Praktici v pátek po dohodě s ministerstvem protest zrušili, ambulantní lékaři jednají tento týden se zástupci ministerstva a pojišťoven opakovaně. „Bohužel je několik věcí, které je třeba ještě dořešit. Proto jsme jednání přerušili do zítřejšího dopoledne,“ řekl Řežábek.

Návrh ministerské vyhlášky, který musí ve Sbírce listin vyjít do konce října, se měnil dosud třikrát. Podle posledního návrhu poté, co ministerstvo ustoupilo požadavkům praktických lékařů, je z 515 miliard korun na zdravotní péči na příští rok plánováno pro praktické lékaře 31 miliard korun, o 3,3 procenta víc než letos. Pro ambulantní specialisty se počítá s 43,8 miliardy korun, což je meziročně o 4,6 procenta víc.

Řádově stovky milionů korun navíc praktikům navýšilo ministerstvo z kapitoly centrové léky, na které je vyhrazeno 40 miliard korun. To kritizovala Asociace inovativního farmaceutického průmyslu nebo pacientské organizace, obávají se o dostupnost této léčby pro pacienty.

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) ve středu při příchodu na jednání vlády řekl, že žádné navýšení úhrad není možné. „Nabídku jim mohou dát jenom zdravotní pojišťovny, protože úhradová vyhláška je uzavřená,“ řekl tehdy ministr. Právě i kvůli tomu, že se jedná se zástupci více zdravotních pojišťoven, se podle informací ministerstva dnešní odpolední jednání prodlužovala.

Současný návrh rozdělení peněz na příští rok kritizuje také segment zdravotnických laboratoří nebo domácí péče. Všem vadí zejména to, že jim úhrady nerostou tak rychle jako v předchozích letech. Podle Asociace českých a moravských nemocnic může být neústavní, protože Ústavní soud už jednou rozhodl, že úhrady nesmí klesat, což se podle nich segmentu nemocnic příští rok stane.

ČTK