Proti covid-19 už by měly být naočkovány tři čtvrtiny zdravotníků v nemocnicích. Foto: Pixabay

Očkování zdravotníků už snížilo nemocnost

Očkování zdravotníků proti covidu-19 se podle ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) už začalo projevovat na poklesu jejich aktuální nemocnosti. Řekl to na včerejším zasedání sněmovního zdravotnického výboru. Aktuálně nakažených bylo k úterý podle dat Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) dispozici, 3373. Před týdnem byl počet zhruba o 900 vyšší.

Vakcínu proti covidu dostávají zdravotníci od 26. prosince loňského roku. „Naočkováno je zhruba 50 procent všech zdravotnických pracovníků, v nemocnicích je to asi 75 procent. Ve zdravotnické populaci je naočkováno už skoro čtvrt milionu lidí, což vede k tomu, že je tam nemocnost a další šíření nákazy zastaveno,“ uvedl Blatný s tím, že celkově je naočkováno kolem 300 tisíc lidí, z toho 50 tisíc i druhou dávkou.

Současné počty nakažených zdravotníků odpovídají zhruba počtům ze začátku prosince. Projevuje se ale podle nějak také to, že mnoho lékařů, sester a dalších zdravotníků už nemoc prodělalo.

Od loňského března, kdy epidemie v Česku začala, se nakazilo 62.471 zdravotníků. Z nich asi 10.500 jsou lékaři. Aktuální počty nakažených mohou být podle mluvčí ÚZIS Lenky Svobodové nadhodnocené asi o stovku, protože krajské hygienické stanice údaje aktualizují postupně.

Celkově pracuje ve zdravotnictví téměř 270.000 lidí. Podle dat Českého statistického úřadu je v Česku 50.000 lékařů a přes 117.000 zdravotníků bez lékařského vzdělání.

-čtk, mk-