Foto: Pixabay

Na Slovensku není zájem o očkování proti covid-19, denní přírůstky jsou minimální

Ministerstvo zdravotnictví SR (MZ SR) k 23. říjnu eviduje aplikaci 21 421 dávek vakcín proti onemocnění covid-19, které tvoří většinu podaných dávek za období posledních týdnů. „Můžeme tedy konstatovat, že i vzhledem k aktuálně probíhající vlně koronaviru v Evropě je zájem obyvatelstva na Slovensku o očkování poměrně nízký,“ řekla pro Zdravotnický deník Petra Lániková, mluvčí MZ SR.

Podle Veroniky Daničové, mluvčí Národního centra zdravotnických informací (NCZI), evidují něco přes 6 000 registrovaných zájemců o očkování proti covid-19, z toho 2 260 už má přidělen i konkrétní termín. Nízký zájem Slováků o očkování proti onemocnění covid-19 dokazují i ​​údaje NCZI, podle kterých se například 26. října dalo očkovat 9 lidí. Pro srovnání, v České republice se ve stejný den očkovalo 12 893 lidí. Na otázku, zda se na Slovensku připravuje očkovací kampaň, nám MZ SR neodpovědělo.

Se samosprávnými kraji se už nepočítá

V první vlně očkování proti covid-19 ve velkém organizovaly očkovací akce samosprávné kraje. „Dnes ministerstvo zdravotnictví s kapacitami krajů očividně nepočítá. Zřejmě vyhodnotili, že zájem o očkování je menší, a takové kapacity nejsou potřebné. O očkování s námi už půl roku nikdo z ministerstva nemluvil,“ uvedl pro Zdravotnický deník Tomáš Szalay, lékař Bratislavského samosprávného kraje (BSK).

Přitom v případě potřeby jsou samosprávné kraje schopny udělat spoustu věcí. „Za posledního dva a půl roku jsme opakovaně předvedli lepší akceschopnost než stát, týká se to například testování či očkování. Jenže stát nás poté potrestal a daňovou reformou vzal samosprávám významnou část příjmů. Dokonce jsme museli vracet státu část paušálních plateb za velkokapacitní očkování,“ vysvětlil Tomáš Szalay. Podle jeho slov nechtějí opakovat spolupráci s takovým partnerem beze změny podmínek. „Debata o možné smluvní spolupráci ani nezačala, protože jak říkám, na ministerstvu nás teď nepotřebují,“ potvrdil lékař BSK.

Jak dodal, stále zůstávají otevřená témata, která je třeba vyřešit – očkování klientů zařízení sociálních služeb, očkování imobilních pacientů v domácnostech, očkování pacientů, které ošetřující všeobecný lékař neočkuje, a podobně.

Nevyužité vakcíny půjdou do jiných zemí

Pro základní očkovací schéma (1. a 2. dávka) dospělých osob jsou na Slovensku dostupné vakcíny Comirnaty od Pfizer/BioNTech, Nuvaxovid (Novavax), a JCOVDEN (původně COVID-19 Vaccine Janssen). Jako první posilující dávky lze u dospělých osob aplikovat Comirnaty Original/Omicron BA.4-5, Spikevax bivalent Original/Omicron BA.1, Nuvaxovid (Novavax) a JCOVDEN (původně COVID-19 Vaccine Janssen). Pro druhé posilující dávky dospělých osob jsou k dispozici Comirnaty Original/Omicron BA.4-5 a Spikevax bivalent Original/Omicron BA.1.

Jelikož Slovensko má zasmluvněno množství vakcín a zájem je téměř nulový, je na místě obava z nevyužití vakcín a jejich následné expirace. „Proces logistiky a managementu byl od začátku nastaven tak, aby nedocházelo ke expiraci vakcín,“ uvedla Petra Lániková.

V případě, kdy nebude možné spotřebovat všechny vakcíny do expirace, bude Slovensko usilovat o darování či prodej jiným zemím. „Tak, jako i v minulosti, se budeme snažit o darování bilaterálním způsobem i prostřednictvím mezinárodního nástroje COVAX. Pokud se vakcíny nepodaří zužitkovat tímto způsobem, budou se likvidovat, avšak prioritním cílem Slovenské republiky je nespotřebované vakcíny postoupit jiným zemím,“ uzavřela mluvčí MZ SR.

Jozef Brezovský