Ilustrační foto: Pixabay

Naočkují proti chřipce, tetanu i encefalitidě. Krnovská nemocnice otevřela infekční ambulanci

Krajská nemocnice v Krnově na Bruntálsku dnes otevřela infekční ambulanci. Bude sloužit nejen pacientům, ale také cestovatelům, kteří se chystají odjet do rizikové země. Součástí pracoviště bude očkovací centrum. Novinářům to sdělila mluvčí zdravotnického zařízení Květa Urbánková.

„Zkvalitňování a rozšiřování péče o pacienty z regionu je dlouhodobou prioritou nemocnice. Infekční ambulance v naší spádové oblasti chyběla, proto jsme oslovili zkušenou lékařku z infekčního oddělení Slezské nemocnice v Opavě, zda by neměla zájem v této ordinaci na částečný úvazek pracovat. Jsem velmi rád, že jsme se domluvili a věřím, že o služby ambulance bude zájem,“ uvedl ředitel Sdruženého zdravotnického zařízení Krnov Ladislav Václavec.

Infekční ambulance je v nemocničním pavilonu I. „Rozsah péče infekční ambulance je značný. Základním úkolem bude diagnostika infekčních onemocnění a konziliární činnost lékařům z celé spádové oblasti. Ambulantní péči poskytne pacientům propuštěným z infekčních oddělení v rámci jejich doléčení,“ uvedla Urbánková. Dodala, že se v ambulanci budou starat i o pacienty propuštěné z nemocnice po neuroinfekcích, nejčastěji po klíšťové encefalitidě.

Pracoviště bude zároveň fungovat i jako ambulance cestovní medicíny. „Lidé často na internetu zjišťují, jaká potřebují očkování při cestování do rizikových zemí. Často si nejsou jisti. Stačí, když se k nám včas objednají a my jim rádi poradíme, případně je před cestou do rizikových zemí naočkujeme,“ uvedla lékařka infekční ambulance Kateřina Firleyová. Součástí ambulance totiž bude také očkovací centrum. Zájemci se budou moci nechat očkovat proti chřipce, záškrtu, tetanu, klíšťové encefalitidě, herpetickým infekcím a řadě dalších onemocnění. Ambulance bude v provozu každou středu od 06:30 do 11:30 a od 12:30 do 18:00. Pacienti se musí předem objednat.

-čtk-