Foto: Radek Čepelák

Mezinárodní standardy v českém zdravotnictví? Zatím jsou příliš živé, konstatuje Bušek z Asseco Central Europe

Připravované standardy pro elektronickou komunikaci ve zdravotnictví pod dohledem Národního centra elektronizace zdravotnictví (NCEZ) hýbají všemi směry. Jak na ně ale musí reagovat dodavatelé nemocničních informačních systémů? Podle ředitele obchodního rozvoje softwarové společnosti Asseco Central Europe Michala Buška má před sebou české zdravotnictví plné ruce práce. Plánované standardy, které vycházejí z mezinárodních sad, totiž zatím nejsou ukotvené a neakceptují všechna národní specifika. Poskytovatelé zdravotní (nebo sociální) péče by měli na nový standard přejít do 1. ledna 2026 tak, jak to v tuto chvíli předpokládá zákon o elektronizaci zdravotnictví. Tématu se věnovalo sympozium Zdravotnického deníku s názvem Technologie a inovace ve zdravotnictví.

Ministerstvo zdravotnictví v rámci elektronizace zdravotnictví počítá s jednotnými standardy, které mají vycházet z mezinárodní sady standardů HL7. Podle Michala Buška se však jedná o standardy, které jsou stále poměrně živé a neukotvené, přičemž zatím neakceptují všechna národní specifika. „Je před námi velký objem práce, která by měla být koordinována NCEZ. Odborníci by nyní měli zajišťovat národní implementaci programu H7 FHIR a dalších,“ podtrhl na summitu Bušek a dodal, že celý proces musí probíhat za průběžné edukace a komunikace s odbornou i laickou veřejností. Neméně důležité je pak průběžné testování všech výstupů.

Michal Bušek hovoří na summitu Zdravotnického deníku. Zleva naslouchá ředitel OR-CZ Michal Mačát a jednatel Medicalc Software Václav Vachta (uprostřed).

Dodavatelé informačních systémů pro zdravotnictví se pravidelně scházejí u kulatých stolů pod dohledem Národního centra elektronizace zdravotnictví (NCEZ) a připravují se na implementaci standardů do nemocničních informačních systémů. Bušek zmínil také činnosti spolků HL7 Česká republika a IHE Czech Republic, které v roce 2023 podepsali společné Memorandum o spolupráci s cílem společně postupovat při zavádění standardů v rámci elektronizace.

 „Většinu standardů, které ministerstvo zdravotnictví zmiňuje, v systému buď již máme nebo připravujeme. Jedná se jak o komunikační standard HL7 FHIR, tak i o klinický standard openEHR,“ popsal Bušek dále s tím, že společnost Asseco Central Europe je jeden z pěti dodavatelů, se kterými má ministerstvo zdravotnictví podepsanou rámcovou smlouvu na realizaci projektů v oblasti elektronizace zdravotnictví.

Práci zjednodušit, nikoliv přidávat

Mezinárodní standardy nicméně nelze do českého prostředí převést přesně dílek po dílku. Kdyby existoval jednoduchý manuál, podle kterého se dodavatel bude řídit a naimplementuje vše do svého systému, byla by podle Buška práce s daty o poznání lehčí. Bohužel, nic takového ale udělat zatím nelze a existuje tak jen řada obecných vstupů, které je nutné přizpůsobit našemu prostředí. Základní sada materiálů vznikne v rámci projektu „Podpory rozvoje interoperability“, který vypsalo ministerstvo zdravotnictví. Cílem je vybudování nástrojů a centrálních služeb interoperability a standardizace způsobu výměny zdravotních záznamů.

Summitu se účastnil také ředitel Národního centra elektronického zdravotnictví ministerstva zdravotnictví Petr Foltýn.

Základním axiomem pro moderní informační systémy by mělo být pravidlo, že pokud data už někde v systému jsou, nemusejí se znovu opisovat. Pokud chceme podle Buška zajistit zdárnou implementaci standardizované zdravotní dokumentace, jako je strukturovaná propouštěcí zpráva nebo pacientský souhlas, měli bychom tuto cestu co nejvíce zjednodušit, a tímto pravidlem se i řídit. Výsledkem přece má být úspora času lékaře nebo sestry.

Náměstek ředitele FN Olomouc Antonín Hlavinka, ředitel ÚZIS Jaroslav Dušek a ředitel NCEZ Petr Foltýn během panelové diskuse o elektronizaci zdravotnictví.

„Cestou je využití klinických standardů, které jsou definovány v rámci tzv. archetypů a šablon, které umožňují jednoduchou tvorbu libovolné strukturované dokumentace. Příkladem je standard Open EHR, který využili například naši polští a slovenští kolegové,“ nastínil Bušek s tím, že tento standard vytvářeli defacto lékaři pro lékaře, protože vznikl prací více než tisíce z nich v rámci mezinárodní skupiny openEHR International. A právě na tomto standardu je postaven i nový moderní nemocniční informační systém společnosti Asseco Central Europe s názvem NG HIS, který vstupuje na český trh.

-ns-

Foto: Radek Čepelák

Vydavatelství děkuje za podporu summitu Všeobecné zdravotní pojišťovně, Zdravotní pojišťovně Ministerstva vnitra, Moravskoslezskému kraji a společnostem AKESO, EUC, Zentiva, Novartis, Roche, ALK, Abbott, AstraZeneca, Asseco Central Europe, Medicalc software a PRK Partners.

Zleva premiér Petr Fiala, vydavatel Zdravotnického deníku a moderátor diskuse Ivo Hartmann a ministr zdravotnictví Vlastimil Válek během dopolední části prvního dne summitu.
Auditorium třetího ročníku summitu Technologie a inovace ve zdravotnictví.