Europoslanec Zdechovský: Prevence je klíčem ke zdravé společnosti

Europoslanec Zdechovský: Prevence je klíčem ke zdravé společnosti
Tomáš Zdechovský. Foto: www.zdechovsky.eu

Zdraví často vnímáme jako samozřejmost – dokud se nám ho nezačne nedostávat. Pak začínáme zdravotní komplikace řešit. To je ale špatně. Evropská unie si naštěstí tento problém uvědomuje, a proto jen v posledním roce investovala více než 5 miliard eur do programů zaměřených na prevenci nemocí, jako jsou rakovina, diabetes nebo kardiovaskulární onemocnění. Díky těmto iniciativám se například úmrtnost na infarkty v některých členských zemích snížila až o pětinu.

Klíčovým faktorem je také vzdělávání. Cílem je nejenom šířit povědomí o zdravém životním stylu, ale také motivovat lidi k aktivnímu zapojení do vlastního zdraví. Podle odborníků lze až 40 procentům chronických onemocnění předejít změnou životního stylu. A to je něco, co musíme učit každou generaci.

Společenská odpovědnost hraje v tomto procesu také velkou roli. Evropská unie vytváří rámce pro firmy, které jsou povinny přispívat k udržitelnosti a zdraví svých zaměstnanců. Příkladem je směrnice o pracovních podmínkách z roku 2022, jež výrazně zlepšila podmínky na pracovištích v celé Unii.

Nejde jen o zdraví fyzické, ale také o to duševní – a to je oblast, kterou nyní intenzivně sledujeme. Pandemie nám ukázala, jak křehká může být lidská psychika a jak důležitá je společenská podpora.

Zůstávám optimistou

Evropa se potýká s výzvami, které pandemie jen umocnila. Starší populace, narůstající obezita a rostoucí počet lidí, kteří trpí úzkostmi nebo depresemi – to jsou problémy, které vyžadují naši okamžitou pozornost.

Během covidu-19 přibyl počet lidí trpícími depresemi či úzkostmi. Podle odhadů měl každý šestý člověk psychické problémy. Jedná se tak o jednu z nejrychleji rostoucích nemocí, která postihla nejen Evropu, ale celý svět. Jen v České republice se s psychickými problémy potýká téměř 1,3 milionu lidí. Evropa musí reagovat, a to rychle.

Do budoucna však zůstávám optimistický. Technologický pokrok, jako je umělá inteligence a digitální medicína, nám otevírá nové možnosti prevence a léčby. Evropská unie bude v tomto ohledu nadále podporovat inovace a výzkum. Predikce naznačují, že pokud budeme i nadále investovat do prevence, můžeme v příštích 10 letech snížit výskyt chronických onemocnění až o 30 procent.

Mějme na paměti jednoduchou poučku: Pokud budou zdraví jednotlivci, bude zdravá i společnost. Úlohou nás všech je přispívat k tomu, abychom vytvořili zdravější a udržitelnější Evropu – nejen pro nás, ale i pro naše děti a vnoučata.

Autor: Tomáš Zdechovský, europoslanec za KDU-ČSL